Uusia lukijoita suosittelemme aloittamaan tästä.

torstai 28. helmikuuta 2013

Arwo-Kivitalot Oy:n kanssa on päästy sovintoon

Espoon käräjäoikeudessa jatkettu sovittelumenettely meidän ja Arwo-Kivitalojen välillä tuotti positiivisen lopputuloksen. Sovittelun tuloksena Arwo-Kivitalot on ostanut Villa Painajaisen. Arwo Kivitalot korjaa tehdyt rakennusvirheet ja rakentaa talon valmiiksi. Valmistuttuaan talo tulee myyntiin. Olen vakuuttunut siitä, että valmis talo tulee olemaan upea ja tulee näin osaltaan vaikuttamaan positiivisesti EPS-harkkorakentamiseen.

Sovittelu käytiin juhannusviikolla 2012, kaupanteko oli saman vuoden elokuussa ja lopullinen kauppasumma maksettiin tammikuussa 2013.

Zekatan osalta sovittelu keskeytyi, koska heidän edustajansa eivät vaivautuneet tulemaan paikalle. Tältä osin kanne on edelleen vireillä normaalin oikeuskäytännön mukaisesti, mutta emme ole päättäneet jatkammeko prosessia vai emme.

Kiitokset Arwo-Kivitalojen Esko Taavitsaiselle. Hän osoitti suoraselkäisyyttä sovitellessaan yksin, vaikka hän ei suoranaisesti aiheuttanut katastrofia. Uskon hänen oppineen paljon tästä tapauksesta ja uskaltanen suositella häntä jatkossa.

Katastrofiin myötävaikuttaneet entisen Zekatan (nykyisen Top-Built Oy:n) Hannu Viitanen ja Samuli Suomala jatkoivat tutulla linjallaan. Väistetään ja kiistetään oma vastuu loppuun saakka ja painetaan pää pensaaseen. Todella surullista, että tällaiset kaverit saavat vapaasti hääriä näin tarkkaan säädellyllä alalla, jossa rakentaja ei voi valita käyttääkö vastaavan mestarin palveluksia vai ei. Mielestäni Vastaavan mestarin -tittelistä pitäisi sana "Vastaava" ottaa pois. Mestarista nyt puhumattakaan.

Minun tarina päätyi avioeroon. Ero on ollut yksi syy, miksi blogipäivityksiä ei ole ollut turhan tiheässä. Tämän blogin tekstit tästä eteenpäin ovat yksin Peten kynästä.

Pete38 kommenttia:

 1. Onnittelut sovinnosta ja pahoittelut erosta. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Voi itku, tulipas paha mieli tuosta viimeisestä kappaleesta :( Pilasivat sitten koko elämän :( Hyvä että asia selvisi mutta liian raskaalla hinnalla :(

  Olen tosi pahoillani.

  VastaaPoista
 3. Komppaan Harria. Kuudella sanalla voi näköjään sanoa tässä tapauksessa kaiken oleellisen.

  Ehdin tässä jo itsekin päivitysten puuttuessa funtsailla, että olipas loppujen lopuksi aika masentava tarina, kun kuitenkaan en itsekään keksi, että miten rakentajan siis rakennuttajan olisi pitänyt toimia toisin? Siis vähän saman tyylinen juttu kuin mitä oli meidän taloprojektin vesiliittymätöissä, mutta siinä nyt sentään eurojen puolella mittaskaalat niin eri luokkaa, ettei voi vertailla tähän painajaiseen mitenkään.

  Mutta Suomessa on siis mahdollista sellainenkin, että jos edetään kadulla vesilaitoksen ohjeiden ja työmääräysten mukaan, niin samaa kaivantoa kaivetaan välillä auki ja välillä kiinni ja putkien sijaintia ja tyyppiä ja kokoa arvuutellaan. En sitten tiedä olisiko vesilaitos ehkä halunnut, että rakentajana olisin toiminut jollain tapaa toisin, ja siis vastoin heidän ohjeitaan? Tämä nyt toki tässä vaiheessa vain oma käsitykseni, ja voin varmasti olla väärässäkin (vesilaitos ei ole omaa vastaustaan reklamaatiooni vielä antanut, 3kk olen nyt odotellut).

  Ja kyllä nuo avioerotkin vaan valitettavasti kuuluvat nyky-Suomeen (ei vielä 2-3 sukupolvea taaksepäin kukaan eronnut koskaan?). Jonkun urbaanin legendan mukaan eroilla voi olla usein jotain kytköstä rakentamiseenkin, eli ehkä siitäkin aiheesta voisi muutaman sanan tässä kirjoittaa.

  Itsekin olen joskus noin 10v sitten eronnut, ja nyt olen toista kertaa naimisissa. Oli se vaan tosi raskasta aikaa silloin aikoinaan, ja vieläkin ihmettelen miten 7-lehden sivuilla erostaan kertovat julkisuuden henkilöt jaksavat aina hehkuttaa, että erosta huolimatta hyvinä ystävinä jatketaan. En minä ainakaan niin sopuisasti osannut erota.

  Mutta hei, vaikka maailma on aika kova paikka, elämä aina jatkuu kuitenkin. Joten ollaan kiitollisia siitä.

  VastaaPoista
 4. Onnittelut varmasti huojentavasta loppuratkaisusta - menetettyä haavetta kodista, valvottuja öitä ja ihmissuhteille aiheutunutta haittaa tämäkään ei tietysti mitenkään korvaa, mutta ainakin piina päättyy nyt tähän. Ja kiitos siitä, että tämä ajattelemisen aihetta antava tarina on ollut meidän muiden luettavissa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, että olette jakaneet elämää mullistavat kokemuksenne. Onneksi asiat päättyivät pääsääntöisesti hyvin. Valitettavasti mikään eikä kukaan korvaa niitä menetyksiänne jotka eivät ole rahalla mitattavissa.
  Parempaa menestystä tuleviin elämän haasteisiinne!

  VastaaPoista
 6. Voi ei, olen todella pahoillani puolestanne. Toivon teille kaikkea hyvää jatkossa.

  VastaaPoista
 7. Rakennuttaja on täysin "rakennusalan maan tavan" armoilla, kukaan ei kanna vastuuta tolkuttoman huonosta työstä tai vastaavan työnjohtajan vastuuttomuudesta. Tuo aiheuttaa suunnattomasti tarpeetonta kärsimystä ihmisille, ei vain nykyhetkessä vaan vuosien ajan vaikuttaen mahdollisesti myös tulevien sukupolvien elämään. Mikä taho maassamme uskaltaa ruveta siistimään rakennusalan vastuuttomuuksia?
  On kohtuutonta, mitä tuo perhe on joutunut kestämään taistellessaan kotinsa puolesta vuosien ajan!!!!
  Toivon teille kaikkea hyvää jatkoon.

  VastaaPoista
 8. Täysin vastuuttomia yrittäjiä vastaan voi suojautua vaan siten että kukaan ei heitä palkkaa, joten rakennusprojektia suunnittelevalle ei voitane liiallisesti painottaa ammattitaitoisen työvoiman merkitystä. Valitettavasti vaan ammattitaitoista työvoimaa ei ole riittävästi saatavilla ja kun projekti aloitetaan ollaan yleensä jo myöhässä, rakentaminen kun pitäisi aloittaa heti sen jälkeen kun tontti on saatu, kaupungit jopa painostavat nopeaan aloittamiseen vaikka näin järjellä ajatellen mitään ei saisi tehdä vuoteen vaan aikaa tulisi varata suunnitelmien tekemiseen ja henkilökunnan "värväämiseen".
  Pienellä paikkakunnalla referenssien kerääminen on varsin helppoa mutta suuremmissa kaupungeissa samat toopet saavat tehdä vuodesta toiseen sutta ja sekundaa koska kysyntää on kaikki eivät jaksa tonkia kaikkien yritysten taustoja, lisämausteen ongelmaan tuo asiakkaiden tietämättömyys, harva rakennuttaja on alan ammattilainen ja koska kaikki projektit eivät epäonnistu ihan yhtä pahasti vaan virheet jäävät piiloon ilmetäkseen sitten 5...10 vuoden kuluessa, tuossa ajassa nämä "laaturakentajat" ovat sitten ehtineet pilaamaan jo monen muunkin talouden ja terveyden.

  No yhtä kaikki kuvittelisin että monellakaan tätä blogia lukeneella ei ole suunnatonta hinkua käyttää tällä blogilla mainetta saaneiden yritysten palveluksia.

  Valvontaa suorittanut taho on kai jo "kadottanut" todistusaineiston joten en usko että heitä vastaan on minkäänlaista näyttöä kasattavissa vastapuoli kun ei varmuudella muista yhtään mitään ja koska valvoja ei ole aina paikalla niin on vaikeaa osoittaa että valvontaa olisi laiminlyöty, toki suoraselkäinen mestari kantaisi vastuunsa mutta jos moraalia ei ole niin sitä ei ole. Toisaalta jutun pitävyyttä miettiessa kannattaa myös miettiä asiaa siltä kantilta että mitäs sitten jos kanne vedetään pois tuleeko jossain vaiheessa sitten vastakanne kuluista joita "aiheeton kanteenne" on aiheuttanut ? Juttu saattaa olla tilanteessa jota on vaikea voittaa, selvittäisin mahdollisuudet ainakin hyvin tarkaan ettei lunta tulee enää enempää tupaan.

  Olen pahoillani että projektissa kävi niinkuin kävi taloudellisten tappioiden lisäksihän kyseessä on myös henkilokohtainen tragedia, suhteitahan menee karille ilman rakennus proggistakin mutta tiedän kokemuksestakin että asioiden selvittely asianajajan avustuksella on niin kallista puuhaa että stressaahan toi ja suhde on tuossa koetuksella :-(

  VastaaPoista
 9. Muistan jostain lukeneeni tämäntyylisen ilmauksen: "Mihin tarvitsemme vihollisia kun omat tekevät tämmöistä?" Tuossa "rakennusalan ammattilaiset" olivat niitä "omia", jotka aivan käsittämättömästi pilasivat täysin koko projektin!!! Mistä tavallinen rakentaja voi etukäteen selvittää, onko rakentajilla moraalia vai eikö ole???
  Kamalan vuosia kestäneen prosessin pistivät tuolle perheelle pystyyn, eikö mikään taho (rakennusvalvonta?)pystynyt auttamaan?
  Ainoat voittajat taisivat olla asianajajat?????
  Tuollaista koettelemusta ei soisi kenellekään.

  VastaaPoista
 10. Olen seurannut tätä alusta saakka. Tämä on ollut "hieno tarina" Suomen järjestelmän puutteellisuudesta. On hienoa että olette tämän näin asiallisesti tuonut esille vaikka uskoisin että tämän kirjoittaminen korpee entistä enemmän. Niin siis Oy:n turvin pystytään tekemään yksityisille niin paljon paskaa ku suinkin kykenee, jos joku on oikeutettu korvauksiin niin firma nurin ja uusi yhtiö tai jo valmiiksi pöytäaatikkoon perustettu vaan käyttöön ja uutta matoa koukkuun. Arwon toiminta yllätti tässä ja onkin iso positiivisuus, nostan heille hattua. Nämä muut herrat ovatkin sitten aivan toinen juttu, toivon siis Heille kaikkea muuta kuin hyvää ja todella paljon. Sanaa vaan niin paljon kyseisitä kavereista liikkeelle kuin vain suinkin pystyy, eiköhän joku keppi jossain vaiheessa osu. Tommosia vastuun pakoilija peräkammaripoikia pitäs vedellä vitsalla paljaalle pyllylle oikein olan takaan. ;D Jaksamisia paljon Pete!

  VastaaPoista
 11. Vihdoin päivitys; kiits siitä!
  Uskon, että blogistasi on hyötyä monelle siellä päin rakentamista aloittelevalle (osaavat välttää tiettyjä nimiä).
  Päivityksesi loppuosa mykisti. Itse olen toipumassa erosta, josta on kohta kolme vuotta aikaa. Siis edelleen vasta toipumassa.
  Jos sanonta, että mikä ei tapa se vahvistaa, pitää paikkansa, olet pian ehkä maailman vahvin. Ainakin maailman vahvin Pete.
  Tsemppiä.

  VastaaPoista
 12. Rakennusalalla ammatillinen kunniantunto ja moraali ovat asioita, joista ei piitata. Edellä anonyymi kirjoitti, että tämä oli tarina Suomen järjestelmän puutteellisuudesta---eikö tällaisen vilunkipelin mahdollistava järjestelmä pidä muuttaa? Saako toisen omaisuudelle tehdä vahinkoa joutumatta vastuuseen teoistaan? Oli kamalaa lukea tuota blogia, tulee todella paha mieli tuon perheen puolesta!!! Toivon perheelle jaksamista.

  VastaaPoista
 13. Voi stana... Avioeroon? Sait unohtamaan täysin haaveeni oman talon "rakentamisesta", tai siis talopaketista. Ja se on vain hyvä se. Aina olen tiennyt, ettei sitä riskiä kannata ottaa, mutta liekö kevätaurinko ja blogeissa vilahtelevat ihanat talot sekoitteneet hetkeksi pääni. Tämänkin kuumeen pitikin mennä ohitse, onneksi löysin tänne.

  En voi kuin ihmetellä, miten suurin osa tuosta ammattikunnasta ei tunne minkäänlaista moraalia. Leikitään ihmisten elämillä, terveydellä ja rahoilla.

  Mutta hei, kun miettii minkälaiset tyypit sieltä yläasteelta lähtee amikseen raksapuolelle (ja muillekin ammattipuolille), en ihmettele.
  Ne laiskimmat, junteimmat ja tyhmimmät. Eikä ne siitä koskaan kyllä fiksuunnukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on nyt jo aika lailla paskapuhetta. Ei ne raksamiehet tahallaan paskaa yleensä tee (eri asia ovat sitten esim. nämä puolalaiset), vaan kyllä heitä ihan siihen käsketään. Aikataulut ovat nykyään paljon täkeämpiä kuin laatu.

   Poista
 14. Suomalalle terveiset tätä kautta eräältä tuttavaltasi vuosien takaa. Olisin uskonut sinussa olevan enemmän miestä vastata huutoosi. Yksi perhe on tuhottu ja sinä vielä venkoilet. Saisi hävetä.

  VastaaPoista
 15. Kyllä nuo avioerot ovat rakentamisen yhteydessä tuttuja, itsekin olen kokenut saman. Helposti menee unelmat uusiksi kun kaikki ei projektissa menekään putkeen.

  Sitä painetta vaan ei parisuhde helposti kestä, kun arki on suurelta osin sen valtavan ongelmapesän kanssa pyörimistä. Reklamaatioita, haasteita, vastauksia niihin jne. Jatkuvaa palaveeraamista lakimiesten kanssa ja taustalla koko ajan pelko siitä, että oikeus ei toteudu ja jäljelle jää unelmien kodin sijaan iso velka.

  Valtavan paljon tsemppiä ja jaksamista sinulle.

  VastaaPoista
 16. On tuntunut todella pahalta seurata tästä blogista, mitä villa painajaisen rakennuttajaperhe on joutunut kestämään. Onkohan suomenmaassa saatu koskaan vastaavaa työnjohtajaa vastuutettua tekemättä jättämisistään tai virheellisen työn hyväksymisestä??? Tämän kauhukertomuksen luettuani olen vakuuttunut siitä, että en tule koskaan rakennuttamaan omakotitaloa. Eihän tuollaisten blogissa esiintyvien rakennusalan vilunkiukkojen kanssa voi mitenkään kuvitella yhteistyötä tekevänsä....
  Voimia tulevaisuuteen, Pete.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä rakentamisen laadun suhteen voi päästä pälkähästä, mutta työturvallisuuden rikkomisesta sitäkin useammin..

   Poista
 17. Hyvä, että saitte edes jonkinlaisen korvauksen talostanne. Tässä oman raksaprojektin myötä olette monesti olleet mielessä. Näin se vain on, ettei rakennuttajalla ole mitään oikeuksia, mutta hänen pitäisi osata ja tietää kaikki. Ammattilaisia taas ei kiinnosta yksittäiset työmaat ja ihmiset, ainoastaan oma voitto. Voimia!

  VastaaPoista
 18. Onnittelut sovittelusta ja osanottoni erosta. Kunnioitan ja arvostan sitä, että olette blogissa kertoneet niinkin avoimesti rakennusprojektistanne.

  VastaaPoista
 19. Sain vasta nyt luettua blogisi alusta loppuun ja itku tuli. Toivottavasti jaksat jotenkin eteenpäin.
  Olen pohtinut uuden ajanmukaisen mökin rakentamista vanhan paikalle. Aina vaan hirvittää enemmän, joten taitaa taas tänäkin vuonna jäädä.
  Tsemppiä sinulle Pete ja uskoa, että paha saa aina palkkansa!!

  VastaaPoista
 20. Löysin bloginne taloa rakennuttavan ystäväni suosittelemana. Teidän tarinanne on ollut sellaista luettavaa, että lukiessa on tullut itsellekin todella paha olo puolestanne. Tuollaista ei millään uskoisi voivan kenellekään tapahtuvan. Rakennuttaja on täysin yksin kun vaikeuksia ilmenee, vastuussa olevat tahot yrittävät vielä kaikin konstein kiistää virheensä ja pitkittää asian selvittelyä vuosikaudet! Käsittämättömän raskaita vuosia on ollut tuolla perheellä taivallettavanaan.
  Voimia jatkoon!

  VastaaPoista
 21. Siunausta, Pete!

  Kiitos hienosta blogista.

  Ehdotan sinulle uutta uraa: ala siivilöidä rakennusalan ammattilaisia ja toimi rakentajille valintakonsulttina. Kapitalisoi osaamisesi.

  Hatunnosto ja syvä kumarrus Kaarinasta!

  VastaaPoista
 22. Elämä on valintoja, kannattaa puntaroida tarkkaan valintojaan!

  VastaaPoista
 23. Hienoa, että asia on ratkennut ainakin jossakin mielessä oikeudenmukaisesti. Samaan hengenvetoon myös pahoittelut avioeron johdosta.

  Mainitset aiemmassa kirjoituksessa, että ”sovittelun sisällön tulee jäädä vain osapuolten väliseksi”. Tohdin olla tuosta hieman eri mieltä. Tämä siis sillä edellytyksellä, ettet ole tehnyt ”NDA”-sopimusta asiasta. Itse en ainakaan ole löytänyt mistään laista rajoitetta sovittelun sisällöstä keskustelemiselle. Rajoitetta ei ole edes välimiesmenettelyssä, vaikka näin usein kuvitellaankin. Kysymyshän on kuitenkin oikeuskäsittelystä, josta osapuolet saavat toki keskustella vaikka sitten julkisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen tätä toista kertaa ja veläkin kyyneleet nousee silmiin. Toivon teille kaikille jaksamista ja uusia unelmia vaikka tämä päättyikin näin. Itse rakensimme mieheni kanssa 2 vuotta sitten ja meillä meni teidän tarinaan nähden kaikki vielä hyvin. Vaikkakin projektin loppumisen jälkeen olin niin puhki että meni 1,5 vuotta palautumiseen.
   Tarinasi palautti sinänsä maan pinnalle miten paljon pahemmin meillekin olisi voinut käydä.
   Kiitos kun jaoit tarinasi ja toivottavasti löydät vielä oman unelmakodin.

   Poista
 24. Muutenkin kun ongelmasta tehdään tietoisesti julkisuushakuinen, niin on suorastaan paheksuttavaa jättää sovittelun sisältö osapuolten väliseksi.

  VastaaPoista
 25. Voimia teille molemmille. Tämä tarina on niin epäreilu että kyyneleet nousevat väistämättä silmiin.

  Päivi

  VastaaPoista
 26. Tätä samaa se on nykyään, ala kuin ala. Silkka paskaa tuotetaan kalliilla ja kukaan ei vastaa mistään mitään. Rahaa osataan kyllä ottaa. Ja lain turvaa ei nauti nykyään kuin namusedät ja maahanmuuttajat. Kaikki pitää tehdä joko itse tai luotettavalla tutullaan, tai ihan koko ajan valvoa vieressä jos meinaa jotain kunnollista saada.

  Ikävä että meni vielä avioliittokin mukana.

  VastaaPoista
 27. Kiitokset siitä, että olet jaksanut jakaa tarinanne.

  Oma projektimme on lähtenyt hieman samaan suuntaan aikoinaan ja asioita selvitellään edelleen. Puhumattakaan siitä, että virheitä joudutaan korjaamaan jatkuvasti.

  Olen vuoden tauon jälkeen aloittanut jälleen pitämään omaa blogia, jossa tulen kertomaan projektimme tapahtumista ja kummallisuuksista. Toivottavasti et pahastu siitä, että laitan linkin tähän: uniikkitalo.blogspot.fi. Tervetuloa lukemaan.

  VastaaPoista
 28. Tuo Arwo-Talojen vastaantulo oli minusta isänmaallinen teko, vaikkakin vasta oikeudessa.

  Onnittelut sinulle ratkaisusta, uskon, että tulevaisuus on valoisa. En voi kyllä itsekkään suositella rakentamista/rakennuttamistakaan juuri kenellekkään.

  Z:n pojat ne siellä huseeraavat, eivätkä tule tuomioistuimeen, tämä on mielestäni pelkuruutta, ja kertoo omaa asiaa heidän toiminnastaan.

  VastaaPoista
 29. Ajoin Villa Painajaisesta noin viikko sitten ohi ja näytti edelleen työmaa olevan samassa tilassa kuin kesällä 2010, mitä nyt harkot jo hieman kellertävät. Eli ainakaan vielä ei Arwo Kivitalot ole lunastamalleen kohteelle tehnyt nähtävästi mitään. Nähtäväksi jää rakennetaanko kohde todella joskus valmiiksi, vai puretaanko kokonaan. Museoidahan se melkein pitäisi.

  Todella valitettavaa että rakennuttajalle kävi projektissaan kuinka kävi. Toivottavasti elämänne näyttää jo valoisammalta. Haluaisin kuitenkin kiittää, että päätitte asianne kaikesta huolimatta jakaa - tarina on ollut varmasti opettavainen monille rakennuttajille ja rakennuttajiksi ryhtyville - itseni mukaanlukien.

  Villa Painajaisen muuten niin siisti naapurusto saanee nauttia keskeneräisestä työmaasta vielä pitkään. Voimia siis sinnekin.

  VastaaPoista
 30. Kiitos siitä että teit asiasta julkisen. Suomalaisen rakentamisen taso on hinta/laatusuhteeltaan varmaan maailman surkeinta. Ja sellaisena se pysyykin jos kukaan ei nosta asiasta meteliä.

  VastaaPoista
 31. nyt on tontilla työt jatkuneet... siitä mihin aiemmin on jäänyt...

  VastaaPoista
 32. Lueskelin tätä blogia silloin kun itsellämme oli vastaava huijaus niskassa. Olisi mukava kuulla nykytilannetta. Itsellä jäi velat ja kova katkeruus.

  VastaaPoista
 33. Olisi kiva tietää, mitä talolle on tapahtunut sovinnon jälkeeen? Missäpäin Espoosta tämä sijaitsee suunnilleen, kun iltalenkillä aina ihmettelen erästä keskeneräistä taloa, joka ei koskaan valmistu....

  VastaaPoista
 34. Kyllä olisi taas Karpolle asiaa, kun lukee näistä tapauksista.

  VastaaPoista

Sana on vapaa. Toivon kuitenkin, että pysytään asiassa.