Uusia lukijoita suosittelemme aloittamaan tästä.

torstai 31. maaliskuuta 2011

Kun unelma muuttuu painajaiseksi

Kun perhe tekee päätöksen talonrakennushankkeesta, niin päätös on useimmille taloudellisesti elämän suurin. Tätä hanketta tukemaan on luotu rakennusmääräykset, joita noudattamalla talo rakennetaan. Rakennusmääräysten noudattamista valvoo jokaisessa kunnassa rakennusvalvonta. Ennen rakennushankkeen aloittamista rakennusvalvonta asettaa rakennusurakkaan ryhtyvälle tehtäväksi palkata rakentamisen eri osa-aloista vastaavia asiantuntijoita, jotka pitää hyväksyttää rakennusvalvonnassa. Vastaava mestari vastaa, että talo rakennetaan normien mukaisesti. Jotta voidaan olla varmoja, että näin todellakin on tehty, vastaava mestari yhdessä kunnan rakennustarkastajan kanssa käy läpi vaaditut katselmukset rakennushankkeen edetessä.

Meidän perheen  tavoitteena oli moderni, lähes passiiviluokitukseen yltävä koti, jonka runkomateriaalina on EPS-styroksiharkko. Tiiviin ulkokuoren lisäksi taloon oli suunniteltu lämmönjakojärjestelmäksi vesikiertoinen lattialämmitys, jonka energiansaannista vastaisi sähkön lisäksi vesitakka ja aurinkopaneelit. Lisäksi IV-koneen tuloilman lämmitystä oli suunniteltu tehostettavan Valloxin maalämpöpiirillä.

Päädyimme ostamaan harkot sekä antura- ja ulkoseinäurakan Arwo-Kivitaloilta. Vastaavan mestarin palvelut ostimme ainakin pääkaupunkiseudulla hyvin näkyvästi esillä olevalta Zekata-nimiseltä firmalta.

Urakkaa tuli tekemään marraskuun lopussa 2009 karkkilalainen Rakennustyö Hellman Ky. Urakan piti kestää kolme viikkoa. Urakka eteni anturavaiheesta asti horjuen. Anturoista puuttui tartuntateräksiä, seinät olivat kierot ja täynnä kylmäsiltoja, harkkoseinien valu pullahti kolme kertaa viivästyttäen urakkaa ja olohuoneen ikkuna-aukot olivat liian pienet. Lopuksi urakka jätettiin kesken. Eikä tässä kaikki - en vain näe järkeä luetella kaikkia laiminlyöntejä. Pointti tulee selväksi vähemmälläkin.Tähän vaiheeseen runkourakka jätettiin 20. tammikuuta 2010.


12. kesäkuuta 2010 voimakas kesämyrsky heitti urakkaporukalta kesken jääneitä yläkerran muottiharkkoja talon ympärillä olevaan kaivantoon. Paljastui, että kellarikerroksen ja 1. kerroksen väliset tartuntateräkset puuttuivat lähes kokonaan. Teräksistä 10% oli paikallaan. Seinien vaakateräkset olivat liian harvassa ja osittain harjateräkset olivat liian ohutta. Myös harkkojen väliset liimaukset olivat puutteelliset. Joissain saumoissa oli uretaania ja joistain se puuttui kokonaan. Kaivantoon lentänyt seinä oli korkeudeltaan noin 4 metriä. Kellarikerrosta tehdessä betonivalu pullahteli jo kahden metrin korkuisissa valuissa. Väkisin tuli mieleen, että nyt oli rakennettu 4 metriä korkea EPS-harkkoseinä siten, että kun joku sen joskus valaa, niin se on sitten siinä. Harkot hajoavat väkisin betonin paineesta - varsinkin kun jätetään liimaa välistä pois.

Rakennusvalvonta kävi tontilla myrskyn jälkeen, asetti hankkeemme rakennuskieltoon ja määräsi ulkopuolisen tarkastuksen. Oli syytä epäillä, että kellarikerros oli myös tehty rakennesuunnitelmien vastaisesti. Saatuaan tiedon epäilystä Zekata väitti kaiken olevan kunnossa kellarikerroksen osalta.


12. kesäkuuta 2010 myrskyn repimä julkisivu

Teetimme määräyksen johdosta tavarantarkastuksen, jossa todettiin, että rakennesuunnitelmia ei oltu noudatettu ja työ oli tehty hyvän rakennustavan vastaisesti.  Tavarantarkastus maksoi meille 7.000 euroa. Tarkasturaporttiin Arwo-kivitalot ei reagoinut millään tavalla, mutta saatuaan asianajajaltamme vaatimuskirjeen alkoi ns. tapahtua.

Arwo-kivitalot tilasi kohteeseemme röntgenkuvauksen, jonka ilmeinen tarkoitus oli tehdä tavarantarkastus merkityksettömäksi. Röntgenkuvien perusteella tehtiin korjaussuunnitelma, joka todettiin rakennusvalvonnassa täysin riittämättömäksi ja samalla määrättiin vielä uusi ulkopuolinen tutkimus. Arwo-Kivitalojen tilaaman röntgenkuvaajan otokset nimittäin paljastivat, että myös betonointi oli ilmeisen epäonnistunut. Röntgenkuvaaja otti meihin jälkikäteen yllättäen yhteyttä ja kertoi, että häntä on "eräältä taholta" painostettu olemaan ottamatta huomioon näitä epäonnistuneita valuja, vaikka hänen näkemyksensä mukaan röntgenkuvissa paljastunut betoni vastaa rakenteelliselta lujuudeltaan lähinnä hiekkaa seinässä. 25%:ssa röntgenkuvista oli betonoinnissa huomauttamista. Käymästämme röntgenkuvia koskevasta kirjeenvaihdosta huolimatta rakennesuunnittelijamme oli myös päättänyt jättää nämä betonivalujen epäonnistumiset huomioimatta. Voisikohan johtua siitä, että hän on talomyyjämme yhteistyökumppani?

Tätä tullaan aikanaan puimaan oikeudessa, sillä talomyyjä kiistää kaikki tosiasiat, kaiken vastuunsa ja kaikki korvausvaatimukset ja syyttää urakan epäonnistumisesta meitä esittämällä toinen toistaan hullumpia väitteitä. Ex-vastaava mestarimme Zekatasta puolestaan selitti tavarantarkastajalle laiminlyöntejään syyttämällä meitä laskujen maksamatta jättämisestä. Sinänsä hullua, sillä tämä on dokumentaatiolla todistettavissa oleva vale. Urakoitsijaa me emme pystyne saattamaan vastuuseen, koska hän toimi Arwo-Kivitalojen lukuun.

Jotain on pielessä, kun rakentaja voi täysin ilman omaa syytään joutua näin epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen. Perhe ostaa urakan, joka tehdään väärin, palkkaa tunnetusta firmasta vastaavan mestarin, joka ei huomaa virheitä ja jonka kanssa kunnan viranomainen hyväksyy väärin tehdyn työn. Sitten kohde määrätään toimenpidekieltoon ja rakentaja jää kuukausikaupalla yksin vastuuseen kaikesta. Kaiken lisäksi suurin osa laiminlyönneistä tapahtui sillä aikaa, kun rakentajaperhe oli omassa leipätyössään ansaitsemassa perheelleen niitä rahoja, jolla maksaa rakennusmateriaalit, sopimuksen mukaisen urakkatyön ja vastaavan mestarin palvelut sekä rakennusvalvonnan määräämät maksut.

On mahdollista, että talomme joudutaan purkamaan, jos se osoittautuu korjaamista halvemmaksi vaihtoehdoksi. Lähipäivinä selvinnee, mitä korjaaminen tulisi maksamaan. Korjaaminen tarkoittaa paitsi ylimääräisiä kustannuksia, myös sitä, että alakerran neliöistä saattaa hävitä n.10 m2. Se on paljon se, koska talo suunniteltiin alunperin niin, ettei hukkaneliöitä ole.

Kuinka monen normiperheen per*e kestää toisten aiheuttamat 100 000 € lisäkustannukset rakennusbudjettiin? Tällä hetkellä olemme muuttamassa kauemmaksi tontistamme halvempaan vuokra-asuntoon, koska meidän pitäisi jo asua uudessa kodissamme. Ylimääräisten vuokrien maksaminen ja talolainan yhtäaikainen lyhentäminen käy kukkaron päälle.

Toinen meistä oli pakotettu vaihtamaan työkuvaansa siten, että ylitöiden tekeminen tuli mahdolliseksi ja siten nostaa ansiotasoa, jotta voimme ylipäätänsä jatkaa talonrakennusprojektiamme. On selvää, että emme voi jäädä odottamaan mahdollisesti vuosia kestävää oikeusprosessia.  Edellisen talon myynnistä saatuja, rakentamiseen tarkoitettuja rahoja on nyt kymppitonnikaupalla kiinni urakoitsijan virheiden aiheuttamissa laskuissa;  tavarantarkastuslaskussa, lisätutkimuksessa, asianajopalkkioissa,  kattotuolien tehtaalla säilytysmaksuissa ym. ym.

Ostimme tontin nykyisen pankkikriisin alkuvaiheessa tietäen, että rakennustarvikkeiden hinnat olivat alhaiset. Tämän viivästyksen aikana rakennustarvikkeiden hinnat ovat paikoin nousseet jopa 20-30%. Jos alkuperäinen budjetti oli 270 000 € ilman tonttia ja ulkopuolisia urakoita, niin on helppo ymmärtää, kuinka paljon rakennusbudjetti on paisunut pelkästään hankkeen viivästymisen takia.

Pääoman, joka meillä oli useamman vuoden kestäneen edellisen talomme rakennustyön tuloksena, pystyivät nämä toimijat tuhoamaan muutamassa viikossa. Pitäisimme itseämme rikollisina, jos emme edes yrittäisi varoittaa muita astumasta samaan kuoppaan.  Valtakunnallinen sanomalehti kiinnostui tarinastamme. Toivottavasti juttu julkaistaan lähitulevaisuudessa. Jatkot pidetäänkin sitten täällä.

Sivun oikeassa ylälaidassa on muutama linkki, jonka takaa löytyy kuvia työmaalta, kirjeenvaihtoa Zekatan kanssa ja viesti kuluttajaviranomaiselle.

terveisin,

Pete ja Kirsi

114 kommenttia:

 1. no voi helvatan halvattu.kyllä noi osaa sitten kusettaa ihmisiä oikeen kunnolla.poka kävi talonrakennuskoulutusta ja kyllähän seki sano että on niitä kaikenlaisia timpureita koulusta päässeitä jotka ei osaa oikeesti siis yhtään mitään.nää on varmaan jus sellasii.koettakaa jaksaa ja ei ko kovaa vataan kyllä oikeus voittaa.

  VastaaPoista
 2. Voimia teille. Pakko on oikeuden voittaa näin selvässä asiassa, ja hyvät korvaukset taloudellisista tappioista 16%:lla jota Oikeuslaitos käyttää.

  Rotia pitää saada rakentajille. Ei saatana sluibata laadusta ja turvallisuudesta. Siinä leikitään kaikista pyhimmällä alueella, eli perheiden kohtaloista. Paineet voi viedä mielenterveyden, ja mikä tahansa tragedia voi koitua tarinan lopputulokseksi.

  VastaaPoista
 3. Toivon totisesti että huijarit joutuvat maksuvastuuseen.

  Teille se tulee joka tapauksessa maksamaan huimasti ylimääräistä jo kuluneessa ajassa ja harmissa vaikka saisittekin tällaiset "rakentajat" vastuuseen!

  Tällaiset mätäpaiseet tuhoavat rehellisten urakoitsijoidenkin maineen. Hyvä että ette anna periksi!

  Taistelutahtoa toivoo entinen, rehellinen, rakennusurakoitsija!

  VastaaPoista
 4. Kaikenlaisia kauhujuttuja rakentamisesta olen kuullut, mutta tämä kyllä vetää jo sanattomaksi.

  Voimia sinne!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä blogista.

  Kiinostaisi tietää että mikä on tilanne rakennuksella tällä hetkellä? Jatkuuko työt vai ollaanko vuoden takaisessa tilanteessa? Onko jotain, mitä tarvitsette, eihän sitä koskaan tiedä jos joku voisi auttaa juurikin teille tärkeässä asiassa.

  Nämä tämän alan veijarit osaavat tarvittaessa hakeutua varattomaksi, joten oikeusprosessin voitto ei välttämättä takaa korvauksia. Perintäkin on oma taiteen lajinsa.

  VastaaPoista
 6. Muistakaa vaatia reklamaatiossa kaikkia kuluja korvauksia VIIVÄSTYSKORKOINEEN, kuluttajariitalautakunnassa käsittelyaika on vähintään 8 kuukautta ja sinä aikana noita korkoja ehtii kertyä aika lailla.

  VastaaPoista
 7. huhhuh, kuulostaa kyllä kauhealta. Voimia teille kovasti! Uskotaan, että oikeus tapahtuu ja syylliset joutuvat korvaamaan. Kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
 8. Paljon voimia ja tsemppiä sinne villa painajaisen keskelle. Kyllähän te tuon keissin ilmiselvästi tulette oikeudessa lopulta voittamaan, mutta prosessi on tässä maassa pitkä. Tiedän kokemuksesta miltä tuntuu hankkia perheelle väliaikaismajoitusta ja maksaa asumisesta kahteen osoitteeseen. Elämä jotenkin pysähtyy.

  Itse olemme vastaavanlaisessa tilanteessa. Silmämme ovat avautuneet sen suhteen, kuinka paljon rakennusalalla tehdään töitä pimeästi, ilman vaadittavia lupia ja lappuja, kuinka ostajaa/rakentajaa vedätetään sen minkä pystytään. Kuntotarkastuksilla ei tunnu lisäksi olevan mitään faktista saati oikeudellista relevanssia. Meidän tilanteemme on siinä mielessä kinkkinen, että välissä on myyjä, joka oli käyttänyt eri rakennusfirmojen palveluita, paljon myös pimeästi. Emme pääse "käsiksi" näihin firmoihin suoraan. Asiaan on sotkeutunut lisäksi ammattikoulu, joka on opettanut oppilaitaan väärin ja normien vastaisesti, ja mitä suuremmalla todennäköisyydellä tehnyt osuutensa pimeästi. Ei ihme ettei alalla ole minkäänlaista ammattietiikkaa! Olemme myös pohtineet, pitäisikö asia tuoda julki.

  Voimia sinne ja taistelumieltä.

  VastaaPoista
 9. Kamalaa.

  Mutta. Onko mitään mahdollisuutta saada neuvoteltua sovintoa, jossa teille palautetaan kaikki maksamanne rahat ja maksetaan kohtuullinen vahingonkorvaus kaikesta vahingosta? Pääsisitte aloittamaan alusta, ilman että juututte vuosia kestäviin kuluttaviin oikeudenkäynteihin. Oikeusprosesseihin en alan ammattilaisena usko, kestävät kauan, lopputulos aina epävarma ja vahingonkorvausten maksamista vältellään. Teillä on kuitenkin aseena tämä negatiivinen julkisuus, johon kenelläkään yrittäjällä ei ole varaa. Jos vastapuolella on vähänkään järkeä, he maksavat teille kipurahat ja väistyvät kuviosta.

  VastaaPoista
 10. Voimia projektiin!

  Hurjalta tuntuu lukea kokemuksistanne.

  VastaaPoista
 11. Karsea tarina, toivottavasti pääsette jaloillenne ja vahvistutte tästä kokemusta. Toivottavasti myös vastuulliset joutuvat vastuuseen. Jotain on todellakin pielessä kun rakentaja voi joutua tällaiseen tilanteeseen. Ja Zekatan etusivulla sanotaan "Hyvin valvottu on puoliksi tehty", sen voisi kääntää muotoon: "Huonosti valvottu on puoliksi tuhottu".

  Pitäkää huoli toisistanne!

  VastaaPoista
 12. Olen sanaton. Voimia sinne roppakaupalla! Kylläpä tuntuu omat murheet meidän raksa-aikana mitättömiltä!

  Taria

  VastaaPoista
 13. Ihan pakko kysyä: Oliko teillä suomalaisia vai virolaisia/venäläisiä/muun maalaisia nuo tekijäpuolen tyypit?

  VastaaPoista
 14. Koko urakkaporukka oli umpisuomalaisia.

  http://www.fonecta.fi/tuotteet-ja-palvelut/Karkkila/1329822/Rakennusty%C3%B6+Hellman+Ky/

  Ja urakka tilattiin kuitilla eli pimeästä urakoinnista ei ollut kysymys. Arwo-Kivitalojen mukaan urakkaporukka oli "keskivertoa parempaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surkuhupaisaa, että tuon linkin mukaan Hellman (helvetinmies), sijaitsisi Pumminkujalla =D

   Mutta toivotan onnea ja tahdonvoimaa teille ja epäonnea huijareille!

   Poista
 15. Voi ei!! Oli kamalaa lukea juttu ja saada muistutus ihmisten epärehellisyydestä.. toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin mahdollisimman pian. Kuten joku jo kirjoittikin, pitäkää toisistanne huolta ja pitäkää yhtä köyttä, tämä aika on varmasti raskasta henkisesti!

  VastaaPoista
 16. Olen sanaton. :( Aivan törkeää toimintaa! Voimia sinne ja kiitos kun jaoitte kokemuksenne. Toivottavasti tämä saa julkisuutta myös laajemmin.

  VastaaPoista
 17. Uskomatonta! Ja vielä uskomattomampaa on, että näin meillä Suomessa annetaan tehdä. Ja kukaan ei auta! Voimia teille! Toivottavasti moni muukin saa viestinne!

  VastaaPoista
 18. Ei kai tuollainen harkkojen muuraaminen ja kestävän anturankaan tekeminen pakkasella onnistu? Minkä osapuolen idea oli aloittaa rakentaminen marras-joulukuun taitteessa?

  VastaaPoista
 19. Alkoi ahistamaan kun luki tämän jutun. Toivon ensisijaisesti, ettette menetä terveyttänne ja sitte toiseksi, että oikeus ja kohtuus voittaa lopulta.

  VastaaPoista
 20. Näinhän se menee kun suomalaiset rakentaa ja Suomala valvoo! Hyvin ryssitty.

  VastaaPoista
 21. voi kamala. ei muuta kun tsemppiä taistoon :/

  VastaaPoista
 22. Aivan uskomaton tarina! Sanattomaksi menin.

  Toinen mikä mykisti, on saamanne tuki (näissä kommenteissa lähinnä). Eivät kaikki suomalaiset näköjään ole ilkeitä, vahingoniloisia tai kyynisiä. Luulisi, että tällaisiin blogeihin kertyisi niitä ei niin rakentaviakin kommentteja. Ja JOS niitä vielä tuleekin, niin toisesta korvasta sisään ja toiseta ulos.

  Älkää antako periksi. Tukekaa toisianne. Pitäkää häntä pystyssä. Me kaikki myötäeläjät ympäri Suomen olemme puolellanne. Tsemppiä!!!

  VastaaPoista
 23. Kamala juttu! Uskotaan vielä kuitenkin siihen, että oikeus voittaa. Oikein paljon voimia teille!!!

  VastaaPoista
 24. Eihän tällainen juttu voi olla totta!!!
  Paljon voimia teille, teillä on varmasti raskas prosessi edessä (ja takana).

  VastaaPoista
 25. Tsemppiä teille, rakennutin itse valmistalon viimekesänä ja vaikka kaikki meni minulla ok, niin sekin oli rankka projekti. Pitäkää huoli oikeuksistanne ja toivotaan että saatte talonne (järkevillä kustannuksilla) valmiiksi.
  -E

  VastaaPoista
 26. Kerrassaan järkky projekti. Mutta yrittäkää olla mahdollisimman huoleti, kaikki tulee kyllä vielä järjestymään. Bloginne on saanut valtavan määrän kävijöitä todella lyhyessä ajassa ja aivan taatusti useampikin media tulee tarttumaan tapaukseenne. Paine vastapuolta kohtaan tulee nousemaan huikeaksi ja ainoa lopputulema voi olla vain, että tulette saamaan paitsi kotinne valmiiksi, myös korvauksia korkojen kera.

  VastaaPoista
 27. Kun valitsee halvimman urakoitsijan ja halvimman paketin niin lopputulos on tämä. Ei mitään ihmeellistä, ihan normi homma. Sitä saa mitä tilaa.

  VastaaPoista
 28. Tilanteenne kosketti minuakin, raksaavan perheen äitiä. Vähän on itselläkin koko ajan epävarma olo, että tehdäänkö kaikki nyt niin kuin pitää, kun ei itsellä ole oikeasti mitään tietoa näistä asioista. Ja jos jotain koittaaselvitää niin kuulee yhtä monta totuutta kuin on tekijää. Siis esim. miten joku asia pitäisi hoitaa.
  Toivottavasti kaikki selviää kohtuullisessa ajassa. Voimia!

  VastaaPoista
 29. Oikein paljon jaksamisia teidän perheellenne ja voimia arkeen. Toivottavasti saatte asiat järjestymään jotenkin. Muistakaa pitää toisistanne huoli, kaiken tuon stressin keskellä!

  VastaaPoista
 30. Jouduin laittamaan moderoinnin päälle, koska näyttää siltä, että vastapuoli joukkoineen on liikkeellä. Luonnollinen reaktio heiltä. Tänne saa toki laittaa myös negatiivista palautetta, kunhan se on asiallista.

  Kun kommenteissa mainostetaan estoitta Arwo-Kivitaloja ja heidän tyytyväisiä asiakkaitaan, alkaa herätyskellot soimaan.

  VastaaPoista
 31. Kauheaa :( Hyvä, että jaatte tarinan. Paljon tsemppiä ja voimia minäkin lähetän!

  VastaaPoista
 32. Ihan ÄLYTÖNTÄ!! Hyvä että tuotte julki henkilöt ja firmat heidän oikeilla nimillään tämän kauheuden takana. Toivottavasti muut osaavat varoa heitä jatkossa, koska eihän tälläistä toivo edes pahimmalle vihamiehelleen. Tästä tulee eittämättä mieleen Jim:illä näytettävä sarja Huijarirakentajat, suomalainen versio siitä. En voi muuta kuin toivoa että painajaisenne päättyy pian onnellisesti ja paha saa palkkansa. Täydet sympatiat teille ja voimia!

  VastaaPoista
 33. Mikä lienee tällä surulliselta kuulostavalla tarinalla kolikon toinen puoli?
  Yleensä asioilla on ainakin kaksi puolta..

  VastaaPoista
 34. Voimia teille!

  Olen itse uusi yrittäjä ja minun mielipide on sellainen että ne ketkä harjoittavat tämän tyyppistä liiketoimintaa pitäisi rangaista kunnolla. Elinkautinen liiketoimintakielto vähintään kuin tuomitaan. Suomen laki ei välttämättä edes korvaa kaikkea kärsimystä mitä on aiheutettu näissä tapauksissa.

  Pidä hyvän huolen todistemateriaalista! Rohkeasti oikeuden eteen vaan ja älä anna periksi!

  VastaaPoista
 35. Julkaisin linkin tänne omassa blogissani: http://kotilahelaan.blogspot.com/
  Näköjään tuo talomyyjä tms. eksyi sinnekin kiukuttelemaan.

  Bloginne on ollut esillä useammassa muussakin blogissa ja myös Facebookin Raksakimppa-ryhmissä, joten sana ainakin leviää hyvin :-)

  VastaaPoista
 36. Kiitos tästä! Rakentamisesta täällä suunnalla jossain vaiheessa harkitsevana on hyvä tietää nämä tahot, joihin ei kannata koskea pitkällä tikullakaan.

  Tsemppiä ja lykkyä oikeusprosessiin!

  VastaaPoista
 37. Jälleen palaan. Meillä itsellä taloprojektin alkuvaiheessa oli pari tuntematonta/tuntemattomampaa toimittajaa kiikarissa. Juurikin siitä syystä emme heitä ottaneet, koska takuu yms. asiat pienemmillä firmoilla voi olla aika hukassa. Ja kun firma katoaa, niin takuut jää.

  Myöskin sopimuksien teko on erityisen tärkeää ja KAIKKI sovittava asia kirjallisena, vaikkapa sähköpostissa. Jos sovit puhelimessa/suullisesti jotakin, niin käske vastapuolen kuitata joko lähettämäsi maili tai käske vastapuolen kirjoittaa asiasta sähköposti, jonka itse kuittaat hyväksytyksi. Ei mitään koskaan suulliselle tasolle - jälkikäteen näitä on hankala todistaa.

  Valitettava tosiasia on, että rakennuksille pitää palkata 24/7 henkilö, joka on myös kaikissa sopimusneuvotteluissa, puheluissa yms. mukana tai ole itse siellä melkeen sen 24/7, jotta tiedät, mitä rakennuksilla tapahtuu. Lisäksi pitää olla kaiken alan mestari, jotta osaa ja tietää, mistä puhutaan. Rakennesuunnitelmat kannattaa käydä itse kuvista todella tarkkaan läpi ja kytätä näiden toteuttamista.

  Nämä siis varoituksen sanana muille rakentamiseen ryhtyville. Teille tämä ei enää tuon projektin osalta auta eli hirveästi tsemppiä!

  VastaaPoista
 38. Jännästi on rakentajaperhe jätetty omilleen, vaikka taitaa olla mahdotonta, että tuosta projektista enää omilleen jäisi.

  VastaaPoista
 39. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun kuulen huonoja kokemuksia zekatasta. Meillekin sitä mainostettiin erään talotoimittajan toimesta, mutta jostain syystä mainos ei vakuuttanut. Ja nuo muutkin nimet menee kyllä muistiin. Onneksi on puskaradio, sen kautta jokainen rakentaja hankkii osan tietoa, ennenkuin lähtee tekemään mitään ratkaisevaa. Näin ollaan mekin tehty. Mainokset saa sanoa mitä tahansa, mutta käyttäjäkokemukset on yksi niistä asioita, jotka ratkaisee valinnan. Näin on ollut ainakin meidän projektissa jokaisessa perustavanlaatuisessa asiassa. Eikä se ole osoittautunut lainkaan huonoksi ideaksi. Totta on, ettei kaikki voi aina olla tyytyväisiä kaikkeen. Mutta kyllä jokainen harkitsevainen ja maalaisjärkeä käyttävä osaa suodattaa saamaansa tietoa. Tähän on lyöty nyt niin paljon faktaa ja vaivaa on nähty sen verran, että tuskin on huvikseen kirjoitettu. Ja kuvat puhuvat valitettavaa kieltä puolestaan. Voimia taisteluun!

  VastaaPoista
 40. Aika uskomatonta ja voin vain kuvitella mitä edessä veilä on! Tiedän että talon rakentaminen rassaa parisuhdetta ja elämää, mut tää on varmasti vielä vaikeampaa. Ei voi toiva kuin parasta ja oikeutta teille suodaan. Täällä pidetään peukut pystyssä. Mut ei tämä kauheasti yllättä, koska nykyään on niin kova kilpailu kaikesta että ollaan periaatteella ei sen nyt niin kauheen väliä ole. Onko kukaan lähteny edes myöntämään virhettään tai ottanu minkäänlaista vastuuta tästä?

  VastaaPoista
 41. Kyllähän näitä kusettajia tässäkin maassa riittää vaikka muille jakaa. Ja kun kerran ollaan siinä hilkulla, että jäädään kiinni niin nykäistään firma nurin ja otetaan pöytälaatikosta uusi. Kukaan ei mihinkään rekisteriin näitä merkitse, eikä ammatinharjoittamista rakennusalalla estetä millään tavalla ja paskan rakentaminen jatkuu uuden firman nimissä. Sitten on näitä nimeltä mainitsemattomia rakennusalan insinööreinä, ehkä jopa diplomi-insinööreinä itseään pitäviä kaupungin/kunnanhallituksessa istuvia/istuneita (rakennuslautakunnassa) jotka toimivat sitten vastaavina ja kirjoittavat nimiään papereihin käymättä edes itse paikan päällä katsomassa miten asiat ovat. Näin saadaan rahat siirrettyä olemattomista tarkastuksista hyvä veli -järjestelmää käyttäen kaverille. Way to go! Toivottavasti saatte oikeutta ja rahanne takaisin edes osittain, mikäänhän ei voi tuota kokonaan korvata.

  VastaaPoista
 42. Kiitos rohkeudastanne antaa kasvot niille perheille, jotka ovat joutuneet kokemaan vastaavaa.

  Tässä linkki toiseen blogiin, jossa on aika karusti kuvailtu perheen arkea tilanteessa, jossa on tullut ostettua hometalo. Oikeusprosessit ovat Suomessa pitkät ja omiaan ei koskaan tunnu saavan takaisin.


  http://koti.phnet.fi/tervka/taustaa/index.htm

  (Ja en ole kyseisen blogin pitäjä, mutta tällaiseen tuli aikoinaan törmättyä ja hiljaiseksi veti!)

  VastaaPoista
 43. Voi prkl, kyllä voin aistia tuntemukset tästä hommasta..

  Omakotitalon rakentaneena/rakennuttaneena voin sanoa, rakentamisessa pätevät viidakon lait. Onnellinen on rakentaja, joka saa todella ne luottokaverit ympärilleen ja projektin pisteeseen. Meidän kohdalle ei sattunut onneksi noin suuria ongelmia, itse kun suurimman osan tein ja valvoin, mutta kyllä kesti. Mutta vieraitakin tekijöitä oli ja heidän jälkiä on täytynyt osittain korjailla omaan piikkiin mm. yläkerran portaat asennettuna toimitus muuttui kuukausia kestäväksi painajaiseksi, jotain pientä mainitakseni.

  Tässä menee sanattomaksi, toivottavasti oikeus voittaa.

  VastaaPoista
 44. Jaksamisia teille!

  Hienoa, että päätitte jakaa kokemuksenne näin blogin avulla, jotta sana tuollaisista huijareista leviää ja ihmiset oppivat olemaan tarkkoina näissä asioissa. On tietenkin ikävää, että teille näin tapahtuu, mutta on tässä se lohduttava puoli, että hyvässä tapauksessa moni välttyy moisilta ongelmilta lukemalla tätä teidän blogianne.

  Voimia ja tsemppiä tulevaan :)

  VastaaPoista
 45. Kylmät väreet menee pitkin selkärankaa kun tätä luen. Itse olen sellaisessa tilanteessa, että taloyhtiö ei suostu jatkamaan alkukesästä 2009 kesken jätettyä remonttia asunnossani - talosta paljastui niin valtava kosteusvaurio, että kohta on tosiaan kaksi vuotta selvitelty, mitä asialle tehdään. Koko sen ajan olen joutunut asumaan vuokralla ja maksamaan lainanlyhennyksiä ja yhtiövastikkeita.

  Asianajajan palkkasin helmikuussa. Nyt on vaatimuskirjelmä lähetetty. Katsotaan miten käy.

  Elämä voi olla täynnä uskomatonta paskaa, kun ihmiset ovat vastuuttomia, typeriä ja ilkeitä.

  Jaksamista!

  VastaaPoista
 46. Suosittelen välittömästi ottamaan yhteyttä pätevään rakentamisvirheisiin keskittyvään asianajajaan. Maksaa vähän enemmän, mutta saatte ammattilaiset asialle.

  Minulla sama asia edessä Espoossa, kun joudun asioimaan NCC:n paskalaadun kanssa. Meillä oli ketjutettu urakka ja NCC venkuilee jatkuvasti.

  VastaaPoista
 47. Onpa erikoista, jos seiniä ei ole tuettu käytännössä lainkaan valutilanteessa. Meille tehtiin EPS-palikoista tehty kellareierros sillä erotuksellä, että EPS-palikat oli tehty tehtaalla valmiiksi seinäelementeiksi ja seinät tuotiin elementteinä työmaalle. EPS-seinäelementit tuettiin todella vankasti paikalleen valuvaihetta varten.

  Voimia "taisteluun".

  VastaaPoista
 48. Huh, huh - olipa hurjaa luettavaa! Pitäkää huoli toinen toisistanne sekä omasta jaksamisesta. VOimia, voimia, voimia!

  VastaaPoista
 49. Uskomatonta että tällaista voi tapahtua yhdessä ja samassa rakennusprojektissa. Koittakaa jaksaa vielä eteenpäin loppuun asti vaikka raadollista tää on varsinkin perheelliselle.
  Johan tässä oikeudentajuakin koetellaan...

  VastaaPoista
 50. Olen katsellut Jimiltä englantilaista reality-sarjaa Huijarirakentajat (Cowboy Builders) ja päivitellyt näiden huijareiden aikaansaannoksia. Valitettavasti näköjään Suomessakin osataan :-( Ei voi kuin toivottaa teille kovasti jaksamista!

  VastaaPoista
 51. Tsemppiä!
  Näköjään edellinen purkautuminen oli liian raju?
  Muistutti liikaa meidän omaa vastaavaa mestaria joka hoiti todella rimaa hipoen hommat. Jäi paha maku suuhun, joten ymmärrän teidän suuremmat ongelmatkin.

  -Markus-

  VastaaPoista
 52. Tässähän tekijät oli nimenomaan suomalaisia. Itselläni oli tekijöinä virolaisia ja olin todella tyytyväinen heidän vastuulliseen asenteeseen ja ammattitaitoon.

  VastaaPoista
 53. Voimia!
  Olen sanaton, itse yli kolmekymmentä vuotta sähköasentajana työskenelleenä en koskaan ole törmännyt vastaavaan! Mihin on kadonnut suomalainen perinteinen rakennuskulttuuri, ylpeät ammattimiehet ja naiset jos tällaista sattuu ja vieläpä Suomessa!!!
  Tämähän on suorastaan rikollista, LAKI suojaamaan ihmisiä jotka uhraavat omaisuuden kotinsa rakentamiseen ja tällaiset rikolliset pois markkinoilta välittömästi. Toivon voimia taistelussanne koko sydämmelläni!

  -Kassu, ylpeä ammattilainen lapista-

  VastaaPoista
 54. Tämän blogin lukijoiden pitäisi jakaa tätä eteenpäin niin paljon kuin vain mahdollista. Jos sinulla on FB profiili - liitä linkki siihen ja informoi ystäviäsi. Sosiaalinen media ja web mahdollistaa nopean tiedon leviämisen, ja ehkäpä jossain vaiheessa myös tällaiset häröilyt vähenevät, koska yritykset ymmärtävät että heidän maineensa menee todella nopeasti ja asiakkaat kaikkoavat kun tieto leviää salamannopeasti. Ja kun se kerran on Internetissä, se ei sieltä helposti pois lähde.

  VastaaPoista
 55. Voimia urakkaan!

  Ei voi olla ajattelematta, että olisko nykyisten epämääräisten rakenteiden purku parempi vaihtoehto kuin yritys korjata ne kelvollisiksi (ja pienentää asuntoa)?

  Muistakaa vaatikaa kaikki teille syntyneet kustannukset korkoineen (rakennuksen materiaaleista ja muista kuluista, vuokra-asunnossa asumisesta, muutto kustannuksista aina päivärahoihin asti sekä kaikki kustannukset asianne ajosta). Oikeat tahot vastuuseen omista tekemisistään periaatteella ei valtaa ilman vastuuta.

  Tsemppiä ja positiivisia ajatuksia!

  VastaaPoista
 56. Voimia teille.

  Olette saaneet hienosti tarvitsemaanne tukea sosiaalisesta mediasta. OKT rakentajille tuo tuki on äärimmäisen tärkeä. Ja se on tietenkin tärkeä myös alan yrityksille. Optimitilanteessa sosiaalinen media levittäisi sanaa hyvistä tekijöistä OKT rakentajille ja huonot tekijät ikäänkuin häviäisivät itsekseen pois.

  Toivottavasti ei nyt mene liikaa mainostamiseksi mutta Facebookiin Raksakimppa niminen ryhmä pyrkii tarjoamaan tuon sosiaalisen media tuen OKT rakentajille. OKT rakentajaperheitä ryhmissä on jo useita satoja. Mutta mitä enemmän on jäseniä sitä tehokkaammin sosiaalinen media toimii.

  Ja vielä kerran tsemppiä Teille. Ja tervetuloa Raksakimppaan.

  VastaaPoista
 57. Todella hurjaa o____O Ja kamalaa, tottakai. En ole omaa taloa koskaan rakentanut, mutta olen arkkitehti, ja tämä teksti vastaa juuri sitä kauhukuvaa mitä olen pelännyt.

  Järjettömästi voimia teille, toivon koko sydämestäni että tässä näinkin epäreilussa maailmassa oikeus lopulta voittaa!!!!

  VastaaPoista
 58. Suomi24:seen on ilmestynyt Arwo-kivitaloilta vastine.

  Vaikuttaa siltä että asialla on kuitenkin kaksi puolta.

  Vaikka rakentaminen on mennyt pieleen niin asioita on selvitelty ja soviteltu, myös rahallisesti.

  Se ei tästä blogista oikeen käy selväksi.

  Muutenkin olen saanut vaikutelman että tämä talonrakennustekniikka on erinomainen ja Oulun ympäristökunnissa onkin useita kohteita myös Arwo-Kivitalojen toimesta.

  Olen myös ymmärtänyt että kaikki on mennyt suunnitelmien mukaisesti ilman ongelmia.

  Tottakai pystytys täytyy tehdä huolellisesti suurella ammattitaidolla, jotta jälki on asianmukaista ja saavutetaan rakennustekniikan edut.

  VastaaPoista
 59. Hei!

  Todella suuret hatunnostot siitä, että lähditte julkaisemaan tätä omilla nimillänne ja täysin avoimesti! Monet (vanhat?) rakennusalan toimijat eivät taida nykyään ymmärtääkään, mikä valta tällä sosiaalisella medialla on! Teilläkin blogin kävijämäärä juoksee silmissä...

  Me pääsimme muuttamaan rakennuttamaamme (ja osittain rakentamaamme) taloon 3vk sitten. Meille isoja harmeja aiheutti maanrakennusurakointi, joka oli ihan sutta ja sekundaa. Myös me kävimme läpi tavarantarkastukset, kuluttajasuojan keskustelut, sopimuksen purut, asianajajien yhteydenotot, kaikkien viemäri yms. kaivantojen aukikaivamiset, korjaamiset ja muut. Ja tuo sähköpostiviestittely... tuntuu vaan niiiiiin tutulta. Miten voi olla, että rakennusala on täynnä todellisia tampioita, joiden kanssa yhteydenpito tuntuu yhtä hedelmälliseltä, kuin keskustelu 5 vuotiaan kanssa...? ;-P
  Kun ensin tehdään ihan fiaskoa, niin sitten syy on aina "tilaajassa" ja "asiakkaassa", vaikka millä ihan ihmeellisillä verukkeilla...?!

  Meilläkin oli vastaavan mestarin/pääsuunitelijan tarjous Zekatalta. Emme halunneet ko.firmaa kuitenkaan, koska ns. pöytälaatikkovalvonta ei kuulostanut sitten kovin luotettavalta. Halusimme jonkun, joka on oikeasti rakentaja. No, ei meidän nykyinenkään ihan paras ollut, mutta siedettävä kuitenkin. Ette myöskään ole ensimmäinen, jolta kuulemme huonoa Zekatasta. Myös tonttinaapurimme raksalla oli aluksi Zekatan valvoja, mutta hyvin samankaltaisten ongelmien jälkeen kuin mitä teidän raksalla on ollut, hekin irtisanoivat Zekatan... ;(

  Mutta, kovasti tsemppiä teille! Ei ole helppo tilanne ei... kaikki sympatiat saatte. Ja todella, hienoa rohkeutta tuoda tämä julki! Ei teillä sinällään ole menettävääkään. Homma on pielessä jo jokatapauksessa. Jaksamista!!

  T: rakennusalaan kyllästynyt

  VastaaPoista
 60. Halvalla ei saa hyvää...
  Kauppasopimuksen lukastuani ymmärrän hieman miksi asiat on noin vituralleen menneet. Eihän tuossa urakkasopimuksen hinnassa 17900 tai sen sisällössä ole mitään järkeä. Onkohan tullut jossakin laskuvirhe kun toi hinta on hälyyttävän pieni jos se sisältää kaiken mitä kyseiseen hintaan on luvattu. Betonit, teräkset ja työt... betonit ja teräkset tohon taloon itsessään maksanee karkeasti arvioiden 8te-10te eli itselläni olisi ainakin hälytyskellot jo soinut kun tuollaisen tarjouksen olisin saanut käteeni! On tainnut tarjouksen laskijalla tulla kylmähiki otsalle kun on tajunnut tehneensä pienoisen laskuvirheen siinä vaiheessa kun urakka on lähtenyt käyntiin...

  Ei tällaista projektia toivo kenellekään ja toivotan teidän perheelle jaksamista ja toivottavasti tälläkin tarinalla olisi loppujen lopuksi happy end! :)

  VastaaPoista
 61. Tais olla joskus 80-luvun lopulla kun oli hurja rakennusbuumi ja kaiken maailman portsarit jne. päättivät että rakennuksilla tienaa joten laitetaampa rakennusfirma pystyyn, ensin pankista rahaa, chevy van alle ja kännykän ostoon ja eikun rakentamaan. Työn jälki oli aika usein sen mukaista. Aina kun rakennus-ala kuumenee niin näkyy käyvän näin.Itse olen teettänyt virolaisilla kavereilla joitain pikkuhommia ja pesevät valtaosan suomalaisrakentajista mennen tullen työn jäljessä ja ahkeruudessa. Harmi että teidän kohdalle on osuneet tällaiset "wannabe-timpurit". Kyllä tässä suuri osuus on tuolla vastavalla mestarilla, jos rakennustöitä ei ehdi valvoa edes sen vertaa että kävisi raudoitukset ja tuennat ennen valua katsomassa niin kannattaa jättää silloin sellaiset hommat itselleen ottamatta. Kaikesta huolimatta jaksamista teille!!!!

  VastaaPoista
 62. Hei,

  Kiitos seikkaperäisestä blogista. On hyvä, että näitä asioita tuodaan esille vaikka tilanne on hankala ja julkisuus saattaa tuoda lisäpaineita eri tahoilta.

  Omasta kokemuksesta voin kertoa, että ylimielinen ja vähättelevä asenne eri alojen "osaajilta" on yllättävän yleistä. Vasta kun projekti alkaa menemään väärään suuntaan ja kovin sanakääntein vaaditaan selvityksiä alkaa tapahtumaan.

  Jaksamamista ja toivottavasti oikeus tapahtuu kokonaisuudessaan.

  VastaaPoista
 63. Vastuutonta toimintaa urakoitsijalla. Rakennusvalvontaa tässä tapauksessa ei voi syyttää , vaan pikemminkin kiittää tehdyistä ratkaisuista , koska heillä ei ole valvontavelvollisuutta itse rakentamiseen. Vastaava mestari on se joka tässä on pettänyt kaikkein pahiten , nähtävästi firmasta on pistetty vastaavaksi sellainen henkilö joka ei ole ymmärtänyt omia vastuita ja velvollisuuksia. Neuvoisin nostamaan kanteen vastaavaa mestaria kohtaan , hän on täysin laiminlyönyt valvontavelvoitteensa ja siten on omalta osaltaan edesauttanut urakoitsijan alaarvoisen työlaadun. Yleensä vastaavilla mestareilla on vakuutukset virheiden varalta ja mikäli kyseessä on törkeä huolimattomuus niin silloinhan vastaava vastaa henkilökohtaisesti aiheuttamistaan vahingoista.
  Mikäli haluatte jatkossa nukkua yönne rauhassa ja ilman ylimääräisiä huolia niin varmasti edullisinta teille on purkaa tehdyt epäkurantit rakennelmat ja aloittaa projekti alusta , jolloin saatte sellaisen talon jota alunperin halusitte.
  Virheiden peittäminen ja korjaukset eivät vastaa sitä mitä alunperin on ollut tarkoitus saavuttaa.

  VastaaPoista
 64. Annanpa minäkin henkisen tukeni tälle sivustolle. Hienoa, että jaksatte ajaa asiaanne ja vielä kertoa siitä julkisesti. Zekatasta tosiaan on kuulunut paljon huonoja kokemuksia.

  VastaaPoista
 65. Heti kiinnostuin mennä katsomaan tota villa unelman kotisivuja, ja siellä heti tulee että:
  _Meihin villapainajaisen osalta ei olla oltu yhteydessä!!!_
  Oikeastaan naurettavaa, että edes joku viittii tehdä tuollaista.. no helpon rahan toivossa.......

  VastaaPoista
 66. Ja edelliseen kommenttiini, jaksamisia!!

  VastaaPoista
 67. "Välillä on vaikea ymmärtää ihmismielen kiemuroita. Yrittäkää kuitenkin ymmärtää se, että Villa Unelman perhe ei ole voinut vaikuttaa siihen, miten meille kävi."

  kai Villa Unelman tyyppejä harmittaa kun Heidät yhdistetään tähän aivan syyttä. Kai edellinen tarkoitti sitä naurattavuudella...

  VastaaPoista
 68. Voimia teille! Olen itse rakennusalan töissä ja kyllä, tämän kaltaista näkee silloin tällöin. Työskentelen julkisten rakennushankkeiden kimpussa ja sielläkin tunaroidaan oikein olan takaa: urakoitsijat vaihdattavat materiaaleja kysymättä, eivät tuo uusimpia piirustuksia työmaalle, eivät katso piirustuksia ollenkaan ja sen sellaista pientä - lopputuloksen voi kuvitella. Yritä siinä sitten suunnitella hyvää! Eniten harmittaa kuitenkin teidän puolestanne, koska kyse on yksityiskodistanne.

  -vihastunut arkkitehti

  VastaaPoista
 69. Aika outo juttu?
  Itsellä kokemuksia Rakennustyö Hellman ky:stä
  Hienoa jälkeä tekivät ja kaikki toimi hyvin.
  Ihmettelenkin minkä takia kaikki on mennyt vikaan.
  Onko kaikki lähtenyt liikkeelle esim. niistä yllättävistä laskuista.
  Niitä ei vaan voi välttää sen voin sanoa itsekin rakentaneena.
  Vaikka kuinka hyvin yrittää kaiken laskea se tulee heittämään melkoisesti.
  Pelkästään morjes rautakaupassa maksaa aina 500€.

  VastaaPoista
 70. Törkeää toimintaa "talotoimittajalta". Olen myös erityisen pöyristynyt Zekatan toiminnasta. Heidänhän pitäisi pitää nimenomaan rakennuttajan puolia ja heille siitä maksetaan. Vastaavan työnjohtajan tulisi olla rakennuttajan luottohenkilö. Zekata pitää saada myös vastuuseen laiminlyönneistään. Tämähän ei olisi voinut päästä näin pitkälle, jos Zekata olisi tehnyt ne hommat, jotka sille kuuluu. Pöyristyttävää, amatöörimäistä, röyhkeää, rikollista ja vastuutonta toimintaa. Kaikki rahat takaisin, jotka olette Zekatalle maksaneet. Olen käynyt Zekatan markkinointitilaisuudessa, eikä heidän palvelunsa vakuuttanut edes myyntipuheissa.

  VastaaPoista
 71. Muistakaa tehdä kaikki kirjallisesti. Me ostimme mieheni kanssa vanhan talon, joka oli remontoitu lähes kauttaaltaan (kaikki pinnat olivat uusia). Kävi ilmi, että kaikki kauppakirjan liitteenä olevat asiat (onneksi vaadimme myyjiltä liitteen kauppakirjaan) eivät pitäneetkään paikkaansa, mm. yläpohja ei tuulettunut, hometta ja puuttuvia eristeitä jne. Myös pari vuotta vanha kuisti oli rakennusluvan vastaisesti toteutettu lvi töineen. Kävimme läpi kahden vuoden raskaan oikeuskäsittelyn, josta meille kertyi n. 6 cm paksu nidos. Alkuperäisestä talostamme ei ole jäljellä kuin kate, hirsikehikko ja perustukset, kaikki muu edellisetn omistajien korjaama oli tehty rakennusluvan vastaisesti, niitä virheitä korjaamen kolmen vuoden jälkeen edelleen. Voitimme lopulta oikeuskäsittelyn, joka oli tietysti itsestäänselvää, mutta rahallisesti omiamme emme tule koskaan saamaan takaisin, koska missään tällaisissa tapauksissa niin ei ole milloinkaan käynyt. Eli jäimme n. 40 000 euroa tappiolle. Kyseinen myyjä toimii edelleen kiinteistönvälittäjänä, mutta hän välttyi niukin naukin ulosotolta (sai maksettavakseen yli 50 000 euroa + omat lakiajokulut). Hän myös uhkaili meitä tuomion jälkeen, hän sanoi tekevänsä meistä rikosilmoituksen, koska olemme kiusanneet häntä oikeuskäsittelyllä. Elämä on kovaa, mutta puolensa on pidettävä, koska tässä maassa on paljon tuollaisia häikäilemättömiä, omaa etua ajavia ihmisiä, joilla ei ole järjen hiventä. Eli tsemppiä!!!

  VastaaPoista
 72. Uskomaton tarina! Ei haluaisi millään uskoa, että rakentajaa kusetetaan näin pahasti eikä pystytä myöntämään virheitä, vaikka olisi jääty "rysän päältä kiinni". Löysin bloginne, kun aloin etsimään tietoa talonrakennuksesta, joka on meillä mietintä/suunnitteluvaiheessa. Täytyy kiittää tiedon ja kokemuksenne jakamisesta täällä. Toivon teille voimaa jaksamiseen!

  Tiina

  VastaaPoista
 73. Voimia ja jaksamista. Sellaiseen tilanteeseen, johon olen joutunut en soisi edes viholliselle.

  Itsellä oli kyseisestä Zfirmasta suunnittelu ja kävi todella lähellä, ettei käynyt samoin, esimerkiksi kantavia palkkeja puuttui. Tekisi mieli sanoa rakennesuunnittelijan nimi kun on vielä kovin koulutettu mies. Myös esim anturabetonin luokitukset olivat aivan vääriä, sellaisia joita kukaan järkevä ei tee. Myös lukuisia kuvia puuttui, joita on jouduttu penäämään kymmeniä kertoja.

  Myös mittavirheitä oli lukuisia, jos pakka olisi päässyt tuotantoon olisi ollut piru merrassa.

  Tilanteeni olisi sama kuin alkuperäisellä kirjottajalla, jos olisin lähtenyt heidän matkaansa. Vaistot kyllä varoittivat, ja omiin vaistoihin pitää luottaa.

  Käytännössä joudun kuitenkin teettämään suunnitelmat kahteen kertaan. Heidän virheellisten suunnitelmiensa aiheuttavat lisävahingot ovat merkittäviä.

  Mitään suunnitelmia älkää ihmiset hyväksykö, ennen kuin ne on jollain kolmennella TERRIERILLÄ käytetty tarkassa siilassa, vaikka tuosta maksaisi tonnin, välttyy monelta murheelta.

  Minulle kirjoitteen puhtaat paperit ihan pääsuunnittelijan toimesta - vaikka kitti oli sitä itteään. Muistakaa vain rakennuttaja on vastuussa, suunnittelijoiden vastuu rajautuu pääsääntöisesti suunnittelupalkkioon. Sanktioikaan joka asia, jokainen puuttuva mitta maksaa 500 €:a

  Tarkastakaa, tarkastakaa ja vielä kerran tarkastakaa.

  Tässä maassa on "joo joo" - miehiä 80 %(Kehä lll sisäpuolella 98 %) , joten tarkastuttakaa vielä toisella, kolmannella ja neljännellä.

  Se, että suunnittelijalla on koulutus ja pätevyys, ei takaa suunnittelijan moraalista ja etiikasta YHTÄÄN MITÄÄN.

  Pitää mielessänne - minä varoitan, taloni olisi ollut valmistuessaan sortumavaarassa!

  VastaaPoista
 74. Edelliseen kommenttiin viitaten: Kun itse aloitimme rakennusprojektimme, yksi keskeisimmistä asioista oli vastaavan mestarin ja pääsuunnittelijan valinta. Päädyimme tahoon, josta oli omien tuttaviemme kautta hyviä kokemuksia. Täytyy jälkeenpäin sanoa, että kyseinen, n. 10000 euron investointi on maksanut projektina aikana moneen kertaan itsensä takaisin.

  Älkää säästäkö vastaavan mestarin ja pääsuunnitelijan kustannuksissa turhaan. Koettakaa myös saada sellainen taho hommaan, jolla ei ole mitään tekemistä talotehtaan tai aliurakoitsijoiden kanssa. Mikäli joku tuttunne vielä tietää hyvän tahon, on se aina ns. "keltaisilta sivuilta" valittua varmempi valinta.

  VastaaPoista
 75. Erittäin asiallinen kommentti. Pääsuunnittelija on se jonka pitäisi perata kaikki suunnitelmat, pahin on sellainen jolla on erinomainen kelpoisuus tehtävään, mutta joka ei avaa kirjoja ja kansia tai muuten vaan ymmärrä suunnitelmien riippuvuutta.

  Mikään ei korvaa sellaisen huolellisen ja maalaisjärjellä varustetun perkaajan paikkaa..

  VastaaPoista
 76. Oletteko selvittäneet tätä Arwo-kivitalot Oy:n uutta yritystä samalla nimellä? Ovatko kaatamassa vanhaa nurin?

  VastaaPoista
 77. Ihan vaan suunnittelija annan vinkin. Vaatikaa nyt ennen mitään papereiden allekirjoitamista rakkenuttajia esittämään voimassa olevan vastuuvakuutuksen. jos sellaista ei ole olemassa en ainakaan itse ottaisi. Ja esim sähköurakoitsijat voi tarkastaa tukesin sivuilta. jos nimeä ei siellä ole tekevät jonkun toisen luvilla tai jopa ilman lupia.

  VastaaPoista
 78. Ei tää voi olla totta! Tätäkö on suomessa nykyjään rakentamisen laatu?
  Oma projekti alkuvaiheessa ja juuri nyt tipahti Arwo-talojen ja Zekatan tarjoukset roskikseen.
  Voimia taisteluun!

  VastaaPoista
 79. Toivon perheellenne voimia ja jaksamista. Lähimmäisen rakkaus on tärkeää kriiseissäkin.

  Tämän jälkeen olette varmasti vahvempia, minullakin on kotona pieni lapsi.

  Tämä lapsi tuo elämään osaltaan tulevaisuuden uskoa ja iloa.

  Koittakaa sinnikkäästi ja rauhallisesti ratkaista asia kerrallaan.

  - Kirjoittaja -

  VastaaPoista
 80. Niin..ennen saivat oman uuden talon vain sellaiset perheet, joissa isäntä itse rakensi talonsa. Jos oli hieman ylimääräistä, niin saattoi palkata timpurin hommiin ja lvi-ja sähkömiehen tekemään oman osansa. Silloin tiesi isäntä, että millaisen talostaan rakentaa ja laatuakaan ei voinut haukkua, koska itse oli sen tehnyt. Tänä päivänä onkin mahdollista toimia rakennuttajana, vaikka ei tuon taivaallista rakentamisesta tietäisikään ja saa perheelleen uuden 'itserakennetun' omakotitalon. Mielestäni tässä meneekin hieman vikaan. Vastaavamestari tarkastaa ja vastaa vain tietyistä lainvaatimista kohdista. Rakentaja itse vastaa työnvalvonnasta ja aina viimekädessä KAIKESTA työmaallaan tai voi sitten palkata siihenkin hommaan ulkopuolisen, mutta silloin puhutaan jo sellaisista hinnoista, että ei kukaan enää rakentaisikaan omakotitaloa. Rakentaja voi vähentää omia riskejään ottamalla hyvät vakuutukset rakennusprojektin ajaksi.

  Tiedän omasta kokemuksesta, koska olemme juuri rakentaneet talon... tai siis rakensimme siitä vain osan itse. Jokaisen työmaalla työskentelevän perään tulee itse katsoa. Tottakai urakkapalkalla työskentelevien tavoite on maksimoida taloudellinen hyöty ja mitä vähemmän sinne harkkoseinään terästä laitetaan, sitä nopeammin urakka etenee ja pääsevät seuraavalle työmaalle miljooniaan tienaamaan.

  Minusta olisi aivan kohtuullista rakennusvalvonnan vaatia myös rakennuttajalta omaa tietämystä asioista. Eikä olisi varmasti pahitteeksi käydä rakennuttajan istumassa vaikka ensin iltatunneilla rakentamisen perusteet tai vastaavat opit.

  Kyllä jokainen elämäänsä hallitseva tietää, että rakennusurakka vaatii paljon perheeltä, vanhempien suhteelta ja lapsien kanssa leikkimisestä. Mutta ne ovat asioita, joita vain tulee osata punnita ja priorisoida.

  Tsemiä ja toivottavasti pystytte myöntämään myös omat virheenne. Itse olemme olleet kans tyhmiä joidenkin asioiden suhteen ja kävimme käräjillä. Korvauksia odotellessa...

  VastaaPoista
 81. Niin kauan kuin Zekatasta ja Arwo-Kivitaloista saa tietoja, ottakaan mahdollisimman monta henkilön nimeä ylös.

  Kun jokin projekti menee todella pahasti pieleen, niin käräjillä uhkaamiseen vastataan tavalla, että "me jatketaan huomenna toisen firman nimissä muilla raksoilla ja tää saa mennä meidän puolesta konkkaan...".

  Saadun julkisuuden takia Z ja A varmaankin hiipuvat hyvin, mutta herrat jatkavat muualla. Siispä nimiä talteen.

  VastaaPoista
 82. Siinä ei ole kaikki, varokaa myös talon kautta tulleista alihankkijoista suunnittelijoista on myös ollu kosolti harmia. Esim espoolaisista.

  VastaaPoista
 83. Hienoa !

  Erittäin kunnioitettavaa ja ansiokasta, että tämä asia on tullut julkiseen keskusteluun.

  Myös minutkin on koitettu saattaa tilattuine suunnitelmineen sinne jonnekkin kaukaiseeen ja kuumaan paikkaan, enkä tarkoita tällä etelän maita.

  Minulla ei ole voimia ole riittänyt tälläisten vatvomiseen, vaikka olisi enemmän kuin syytä, mutta en myöskään tule koskaa asiaa unohtamaan, se vain muistuttaa siitä, että kehenkää ei voi, eikä pidä luottaa.

  Vaan kaikki aika on mennyt uusien suunnitelmien, valvojien, urakoiden tms perkaamiseen kuin myös omien töiden tekoon.


  Toivottavasti nämä rakentamisen mätäpaiseet saadaan kiinni, tämä on vain jäävuoren huippu.

  Katsokaa Helsingin Sanomat 1.6.2011 sivu D1.

  Asiaa joka sana, muistutan yleisellä tasolla että näissä projektinjohtofirmojen alihankkijoissa on myös todellisia mätäpaiseita, koulutus ei nykyään ole tae mistään, kokemuskaan ei sinällään takaa mitään.

  Kyse on hyvin pitäkälti ammattiosaamisesta, moraalista ja etiikasta.

  Mielestäni jos jokin näistä kolmesta ominaisuudesta puuttuu tekijöiltä, on tekijän arvo 0.

  VastaaPoista
 84. Äskeiseen korjaus, siis SIVU D3

  VastaaPoista
 85. Surullinen tarina. Muistetaan kumminkin, että asioilla on aina kaksi puolta.

  VastaaPoista
 86. onko hesarin juttu jossain luettavissa? Lähinnä kiinnostaa mitä mm. Arwo-kivitalojen edustaja kertoo asiasta ;)

  VastaaPoista
 87. Olen lukenut tästä tapauksesta jo viime vuoden puolella kun aloitimme rakennusprojektia. Päädyimme valitsemaan saman rakennusmestarin, sillä yksi juttu ei pilaa kaikkea. Tässä tapauksessa syitä voi etsiä kaikista osapuolista. Vaikka tapaus on äärimmäisen rankka rakentajille, bloggaaminen ja muu haettu julkisuus haiskahtaa. Lukijalla on vastuu johtopäätöksistä.

  VastaaPoista
 88. Anonyymi kirjoitti...

  "Olen lukenut tästä tapauksesta jo viime vuoden puolella kun aloitimme rakennusprojektia. Päädyimme valitsemaan saman rakennusmestarin, sillä yksi juttu ei pilaa kaikkea. Tässä tapauksessa syitä voi etsiä kaikista osapuolista. Vaikka tapaus on äärimmäisen rankka rakentajille, bloggaaminen ja muu haettu julkisuus haiskahtaa. Lukijalla on vastuu johtopäätöksistä"

  Niin, tai sitten hyvin harvalla on voimia rakennushankkeen aikana, joka siis on monelle hyvin vaativa, tuoda näitä asioita julki.

  Tästä blogista ja myös monesta muusta näkee, että Suomessa rakennusalalla on todella rankkoja ongelmia, joista liian moni vaikenee.

  Nuollaan haavat, ei kehdata tuoda virheitä julki. Usein nämä suden tekijät ovat mestareita syyttämään tilaajaa tms muita tahoja virheistään, ja sitten vielä katoavat maan alle.

  VastaaPoista
 89. jäin mittimään kun sanotte että ette ole nähnyt sovintoehdotusta. kuiten seuraavassa kappaleessa sanotte kirjallisesti suostuneene että ette kommentoi ehdotusta tai julkaise täällä. jää ristiriitainen kuva oletteko nähneet vai ettekö

  VastaaPoista
 90. Luin äsken hesarista " Puolustuksen puheenvuorosta" Arwo-kivitalojen tj:n ehdotuksen: " Olen tarjonnut ulkopuolisen asiantuntijan lisätutkimusta, kertakorvausta tai koko rakennuskohteen lunastamista. Mutta mikään ei passaa! Miksi ei? Ylpeys esteenä?? Taitaa vain pitää paikkansa taas että kolikolla on kaksi puolta..Ottaisitte vastaan tarjotun kertakorvauksen ja juoksisitte!!!

  VastaaPoista
 91. "Luin äsken hesarista " Puolustuksen puheenvuorosta" Arwo-kivitalojen tj:n ehdotuksen: " Olen tarjonnut ulkopuolisen asiantuntijan lisätutkimusta, kertakorvausta tai koko rakennuskohteen lunastamista. Mutta mikään ei passaa! Miksi ei? Ylpeys esteenä?? Taitaa vain pitää paikkansa taas että kolikolla on kaksi puolta..Ottaisitte vastaan tarjotun kertakorvauksen ja juoksisitte!!! "

  Niin onko väite tosi, ilmeisesti ei ole ainakaan julkisesti ja kirjallisesti esittänyt mitään sopimusta. Eli taitaa olla paljon puhetta ja vähän villoja.

  VastaaPoista
 92. Tarina kuulostaa tutulta. Meillä myös erittäin painajaismainen rakennus projekti menossa Zekatan ja Lappli talo OY:n kanssa. Paljon samoja ongelmia...:(. Eikä olla ainoita.Zekatalla tulee olemaan kiireiset vuodet oikeudessa ! Paha saa palkkansa aikanaan...

  VastaaPoista
 93. Olisin kiinnostunut kuulemaan kommentteja edellisen kirjoittajan Lappli projektista. Samansuuntaisia kokemuksia. sisucola@gmail.com

  VastaaPoista
 94. Viekää homma oikeuteen. Nuo välilliset kustannukset on hankala saada pois. pitäisi olla näyttö että on tahallaan aiheutettu. Arwohan on tarjonnut 20 000e ja eikös se ollut summa joka on ollut maksettavana? Konsultit ovat vastuussa sen palkkion verran mitä on laskutettu. niiden ylimenemiseen pitäisi olla sitten näyttöä tahallisuudesta. huono ammattitaito tai huonosti toteutunut valvonta ei täytä sitä. Rakennusliike Helmann on mahdollista saada maksamaan ehkä enemmän kuin on ollut sopimuksessa. sain käsityksen että perheelle on tarjottu lunastusta raakileesta sekä tontista? sillä ehkä saisi parhaiten rahat pois en tiedä kun en ole nähnyt tarjousta. Suomen oikeuskäytäntö ei ole kuitenkaan kuten Yhdysvalloissa jossa ihan mielettömät korvaukset on mahdollista saada. ja oikeudenkäyntikulut todennäköisesti joutuvat molemmat maksamaan omistaan. Toki on hyvä että asioita tuodaan julkisuuteen.

  VastaaPoista
 95. Voimia!
  Toivottavasti saatte oikeutta ja kunnon korvaukset kaikesta tuskasta, kärsimyksestä ja stressistä! Suuren vääryyden olette kohdanneet!

  Peukutan sen puolesta, että vaikkapa joku Suomen huippujuristi kiinnostuu pro bono -meiningillä casestänne ja vie asiaanne eteenpäin. Ja toivottavasti casenne pääsee vielä uudestaan mahdollisimman moniin medioihin: mediatalot: ottakaa perheeseen yhteyttä ja tehkää näkyviä juttuja. Tämä aihe kiinnostaa monia: niin monen unelma ryhtyä okt-rakennusprojektiin.

  Lainsäätäjille ja kaupunkien virkamiehille: rakennusprojekteihin lähtijöille tulisi voida tarjota ns. hyvien urakoitsijoiden jne referenssitietoja: mistä kukaan voi tietää valitseeko pätevän, luotettavan ja laadukkaan yhteistyökumppanin, vastaavan mestarin, urakoitsijan tai muun tahon rakennusprojektiinsa?

  VastaaPoista
 96. Moi,
  Jaksamista Teille.

  Kyllä pistää VIHAksi tämä Suomalaisen rakentamisen laatu.

  T: Rakentaja Pirkanmaalta

  VastaaPoista
 97. Mua olis alkanut epäilyttään jo tuo nimi Hell Man....

  VastaaPoista
 98. Toinen Zekatan asiakas: Zekataa ei ole pätkääkään kiinnostanut kohteemme, vastaava on loistanut poissaolollaan kaikissa tärkeissä rakennusvaiheissa. Välttäkää kuin ruttoa tätä firmaa! (rakennusvalvonta 2.0, mitähän sekin tarkoittaa)

  VastaaPoista
 99. Zekata hoisi meidän talotyömaalla vastaavan ja pääsuunnittelijan tehtävät. Kyllä Zekata hoiti nämä paperiasiat, kun heitä jatkuvasti piti ajantasalla työmaan tilanteesta.

  Eipä heitä oikein muutoin kiinnostanut nuo valvonta asiat. Meille jäi sellainen kuva Zekatasta, että se on vain ja ainoastaan rakennusvalvonnan edellyttämä pakollinen menoerä. Itse kuitenkin piti käytännössä päivittäin käydä työmaalla valvomassa työn etenemistä ja laatua. Erityisesti juuri näissä tärkeimmissä.

  Kehoitan jokaista rakentajaa, joka on Zekataa harkinnut projektiinsa miettimään myös vaihtoehtoisia hankintapaikkoja näille palveluille. Sanonta, jossa hyvä mestari tienaa palkkansa pitää paikkaansa, mutta välttämättä ei kaikkien mestareiden kohdalla.

  VastaaPoista
 100. Zekata (joka oli myös meillä valvojana) on näköjään lopettanut toiminnan, ja samoissa tiloissa, lähes samoilla henkilöillä, toimii nyt Valvoteam Oy
  Meidän kohdalla saatiin onneksi erittäin pätevä vtj, joka myös kävi usein paikalla ja oikeasti tutki ja auttoi. Tämä mies lähti tosin Zekatalta vuoden alussa. Zekatalta nimettiin toinen vtj, joka ei ollut oikeastaan olleenkaan kiinnostunut meidän rakennuksesta

  VastaaPoista
 101. Ahaa samoissa tiloissa on aloittanut suurinpiirtein samalla porukalla uusi samanalan yritys ?

  sillä lailla.

  VastaaPoista
 102. Reilu peli. Tottakai saa perustaa uuden firman "puhtaalta pöydältä", jos asiakkaalle aihetettu vahinko on suuri ja on riski joutua korvaamaan edes osan siitä. Välillä roiskuu kun rapataan. Kierrätetään vaan henkilökuntaa ja jatketaan niinkuin ennenkin. Kummallisia vikisijöitä tuo painajaisen porukka kun ei tajua, että pk-sektori pitää Suomen pyörät pyörimässä.

  VastaaPoista
 103. Helsingissä (ainakin siellä) useat rakennustarkastajat hyväksyvät sutta. Koska, "jos minä en sitä hyväksy, saan potkut, ja tilalle otetaan joku muu, joka hyväksyy". Miten erottaminen saataisiin menemään lakipykälien mukaan, siihen en ota kantaa, mutta tästä pelosta oma moraali unohdetaan.

  Vastuu kuuluu paitsi rakentajalle, myös asiakkaalle. Otatko itse palveluja kuititta, koska saat sen edullisemmin? Ei ole olemssa tekosyytä, joka oikeuttaisi siihen. Ei huono palkka, paljon lapsia tai kallis työ.

  Ja tämän kaiken lisäksi -kansalaisvastuu ja velvollisuus. Annatko ilmi kuititta tekevän vai katsotko vierestä? Vähän sama kuin että päästätkö rattijuopon ajamaan vai otatko avaimet pois tai soitat poliisin? Niin kauan kuin joku meistä ajattelee "joku muu tekee..." tämä sama saa jatkua. Jokainen valitsee itse.

  Voimia taisteluun.

  VastaaPoista
 104. Mitä mätää on suomen rakentamisessa? Hometaloja, homesairaaloita, homepäiväkoteja, homevirastoja, homekouluja, homevankiloita jne...
  Keskieuroopassa homevaurioita lasketaan promilleissä, mutta siellä rakennetaan kivestä ja eps harkoilla. Suomessa pitää saada kaikki niin halvalla kun mahdollista, ja laadusta tingitään. Arvoisa rakentaja: sitä saa mitä tilaa!!! Jatkossa voisitte muistaa että laatu maksaa, joten köyhällä ei ole varaa ostaa halvalla. Palkata AMMATTILAISIA joilla on kokemusta!!!!!

  VastaaPoista
 105. Kännykällä äänittämistä kannattaa kokeilla todistusaineistoksi suosittelen lämpimästi :-)

  VastaaPoista
 106. Voimia ja voimaa koettelemuksiin.. Pitäkää lippu korkialla ja kaikki kääntyyy varmasti viälä teille hyvin!

  VastaaPoista
 107. Missä vaiheessa talo on nykyään, tuliko pystyyn ja kenen voimin ? Olisi kiva tietää miten tarina päättyi, tai jatkuuko edelleenkin.

  VastaaPoista
 108. Oliko nämä samat EPS harkot kuin passiivitalo.fi myy nykyään? Kuullostaa samalta,

  VastaaPoista
 109. Miten tää päättyi ?

  VastaaPoista
 110. Jaksatteko vielä kertoa meille kiinnostuneille, onko asia kesken vai saitteko jo oikeutta? Toivon tätä meidän muiden rakentajien takia.

  VastaaPoista
 111. Tämä on varmasti ollut todella, todella raskas tapahtuma. Olen pahoillani, että teillä tuli niin paljon mutkia matkaan. Meidän rakennusprojekti alkaa ensi viikolla, ja siihen rakennuspalvelua etsitään. Toivottavasti kaikki menee hyvin, mutta tottakai aina täytyy muutoksiin varautua. Ei toki tällaisiin muutoksiin. https://www.rakennustoivonen.fi/palvelut

  VastaaPoista

Sana on vapaa. Toivon kuitenkin, että pysytään asiassa.