Uusia lukijoita suosittelemme aloittamaan tästä.

torstai 2. kesäkuuta 2011

Villa Painajainen Helsingin Sanomissa 1.6.2011


Blogilla ja Helsingin Sanomien jutulla oli tarkoitus varoittaa muita perheitä joutumasta samaan helvettiin, mihin itse olemme joutuneet. Viitasen, Suomalan ja Taavitsaisen Helsingin Sanomiin antamat kommentit vahvistivat, että oli oikein varoittaa muita näistä toimijoista. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka valmiita he ovat valehtelemaan.

Suomalan väite siitä, että sopimuksemme Zekatan kanssa olisi Petrin koulutustaustan takia saatu puoleen hintaan on valhe. Pyysimme Zekatalta tarjousta sähköpostitse ja saimme tarjouksen paluupostissa. Zekatan hinta oli 4400 euroa + kilometrit (n. 600 euroa) + 150 euroa/vuosi muuttopäivästä lopputarkastukseen saakka. Eli arviolta 5500 €. Zekata oli kaikista tarjouksen antaneista toiseksi kallein. 

Viitanen huomautti aivan oikein vastuunsa mukaisesti työturvallisuuspuutteista, mutta mitään riitaa asiaan ei liittynyt. Asia on todettavissa jo aiemmin julkaisemastamme kirjeenvaihdosta Zekatan kanssa. Siinä Petri lupaa korjata asian.

Viitanen kertoi Hesarissa tehneensä tarkastuksia tontillamme vain sattumalta, muilla työmailla käydessään. Tämä on valhe. Hellman soitti hänelle joka kerta, kun työmaa oli edennyt siihen vaiheeseen, että tarkastus oli aiheellinen. Lisäksi Petri soitti hänelle muutaman kerran. Viitanen suoritti ”toivottomalla” työmaallamme 10 työmaakäyntiä, sisältäen tarkastukset ja viralliset katselmukset. Kaikki nämä käynnit hän oli kirjannut Zekatan työmaapöytäkirjaan. Mitäköhän mieltä rakennusvalvonta on Suomalan paljastuksesta, että Viitanen on pikaistuksessaan tuhonnut työmaatamme koskevan lakisääteisen työmaapöytäkirjan?

Hesarissa Viitanen kertoo seuraavaa: "Ennen valua olin käynyt työmaalla, kun kellarin muotteja oli asennettu muutama kerros. Ne olivat suorassa, kun valu alkoi." Tässä vaiheessa olisi viimeistään pitänyt huomata, että terästys oli tehty rakennesuunnitelmien vastaisesti. Tämä tuli selväksi tavarantarkastuksessa auki piikatusta seinästä.

Viitasen väite siitä, että Ahot ilmoittivat jo joulukuun alussa 2009, etteivät tarvitse hänen palvelujaan on valhe. Päinvastoin - pyysimme Viitasta ja Suomalaa auttamaan meitä. Vasta 1,5 kuukautta tämän jälkeen jouduimme lopettamaan yhteistyön, kun Zekataan ei saatu mitään yhteyttä.

Arwo-Kivitalojen Esko Taavitsaisen väite siitä, että urakka olisi sovittu aloitettavaksi marraskuun alussa on valhe. Päivämäärää ei voitu sopia, koska sopimuksentekohetkellä rakennuslupa oli vasta rakennusvalvonnassa odottamassa hyväksyntää. Siksi urakka-ja kauppasopimukseen kirjattiin, että urakka aloitetaan erikseen sovittuna ajankohtana. Rakennuslupa myönnettiin 8.10, aloituskokous pidettiin 22.10, kaivinkoneurakoitsija pääsi aloittamaan 29.10 ja pohjatyöt olivat valmiit 17.11. Hellman aloitti työt 24.11. Aloituspäivästä sovittiin puhelimessa pohjatöiden aikana. Puhelusta ei ole dokumenttia, mutta kaikista yllämainituista sellaiset löytyvät. Aloituspäivästä kolmen viikon päähän urakoitsijalla oli sovittuna toisen työmaan aloitus. Eli töiden alkaessa oltiin aikataulussa kaikin puolin.

Taavitsaisen väite siitä, että me ehdotimme sopimuksen purkamista on valhe. Tätä asiaa on käyty läpi kohdassa Viesti kuluttajavirastolle.

Kesän myrskyn jälkeen, kun rakennusvalvonta oli määrännyt kohteen toimenpidekieltoon, ei ollut mitään järkeä järjestää Taavitsaisen toivomaa, Taavitsaisen, Hellmanin, meidän ja Zekatan välistä tapaamista tontille. Toimenpidekielto ja määräys ulkopuolisesta tarkastuksesta oli jo päällä.

Taavitsaisen väite siitä, että Arwo-Kivitaloille ei tarjottu mahdollisuutta teettää urakoitsijan kanssa lisätutkimuksia työmaallamme on valhe. Tavarantarkastuksen jälkeen heidän toimestaan kellarikerroksessamme suoritettiin röntgenkuvaus, joka paljasti vielä suurempia ongelmia, jotka Arwo-Kivitalot yritti pimittää. Tämä on käsitelty kohdassa "Kolikon toinen puoli". Tämän tutkimuksen seurauksena kunta määräsi uuden lisätutkimuksen, jonka Arwo-kivitalot halusi suorittaa. Sitäkään hän ei suostunut tekemään rakennusvalvonnan edellyttämällä tavalla. Tämä asia on puolestaan käyty läpi kohdassa "Arwo-kivitalot tarjoaa kertakorvausta".

On totta, että Arwo-kivitalojen tarjoama 20 000 € kertakorvaus ei kelpaa. Helsingin Sanomissa mainittua sovintoehdotusta emme ole saaneet nähtäväksemme. Tarjottu lunastushintakaan ei siis ole tiedossamme. Annoimme kirjallisen suostumuksemme Taavitsaisen vaatimukseen, ettemme julkaise sovintoehdotusta blogissa. Sen jälkeen Taavitsainen esitti vielä lisävaatimuksen, ettemme saisi mitenkään edes kommentoida sitä blogissa. Siihen emme suostuneet.

Vastapuoli sortui Helsingin Sanomissa vääristelemään tapahtumien kulkua valehtelemalla. Valehtelu asioista, jotka on helppo tarkistaa, on tyhmää. Kun valehtelemalla pyritään mustamaalaamaan toista osapuolta, muuttuu se häpeälliseksi.


21 kommenttia:

 1. Hyvä hesarin artikkeli aiheesta ja toivottavasti muut rakentamista harkitsevat pystyy välttämään samanlaisen kohtelun toimittajien puolelta kuin minkä kohteeksi olette joutuneet.

  Voimia ja jaksamista koko perheelle!

  keippa@I

  VastaaPoista
 2. Täytyy sanoa puolueettomana että en usko rakentajankan olevan täysin "syytön" projektin epäonnistumiseen. Kiinostaisi tietää että mistä koostuu Helsingoin Sanomissa esitetyt rakentamiseen jo kuluneet summat. Ne teillä varmasti on exelissä tulevia oikeus taisteluita varten olemassa.

  Jaksamista kaikille osapuolille.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että tuli myös Hesariin. Kyllä kansan pitää saada tietää huijareista.

  Valitettavaa tuo valehtelu.

  Olisi ollut hyvä laittaa blogin osoite Hesarin jutun liitteeksi niin kansa olisi saanut tietää senkin ;-) (vai olikohan se siinä ?-)

  VastaaPoista
 4. Helsingin Sanomat toi asian hyvin esiin, oli haastatellut tai ainakin pyytänyt haastattelupyynnön kaikilta. Tämä jos mikä, osoittaa mielestäni myös hyvää journalistista tapaa.

  On asiaankuuluvaa, että kaikkia osapuolia on kuultu eli pyydetty haastateltaviksi, siitäkin joka kieltäyty (Rakennustyö Henri Hellman Ky) voi tehdä omat johtopäätökset.

  Toivottavasti tämä herättäisi keskustelua, että suunnitelmat ja toteutustavat kyseenalaistetaan terveellä tavalla.

  - Joka paperissa tuntuu olevan virheitä -

  Monipuolisesti on kommentoitu myös seuraavilla foorumeilla asiaa: http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3667

  VastaaPoista
 5. Zekatan kohdalla nousi tukka pystyyn ja nauratti sen jälkeen. Miten ihmeessä on mahdollista, että jossain yrityksessä joku työntekijä voi "pikaistuksissaan" deletoida tiedostoja? Missä varmuuskopiot? Jos ei edes niitä ole niin ei voi sanoa kuin että ei hyvin mene. Onkohan olemassa jokin asia minkä ne osaavat tehdä oikein?

  VastaaPoista
 6. Rakentajaperheeltä esimerkillistä päivä-/muistikirjanpitoa projektista.

  VastaaPoista
 7. Nettiin tulisi laittaa musta lista suunnittelijoista ja rakentajista, jotka tekevät sutta.

  Sitten taas hyvistä, joille voisi antaa plussaa..

  VastaaPoista
 8. Voi hyvänen aika mitä hommaa ihan kotimaisten rakennusalan ammatti miesten toimesta! ja sitten syytetään yleisessä keskustelussa laatu ongelmista ulkomaisia tekijöitä...ja lakisääteiset tarkastus asiakirjat tuhottu!
  Mistä näitä tämmöisiä ammattilaisia tulee....

  VastaaPoista
 9. Melkein asiasta, mutta kuitenkin sen vierestä: Oliko ensimmäinen vuokra-asuntonne tuo samalla tontilla sijaitseva vanha talo?

  Mitenhän siinä ovat asiat menneet, kävin joskus sitä katsomassa kun se oli myynnissä, sittemmin sen remppasuunnitelmia esiteltiin eräässä rakentamislehdessä. Homma kuitenkin näytti vähän keskeneräiseltä pitkään, ja nythän taloa ilmeisesti laajennetaan?

  Asiasta: On se kumma miten pirun vaikea on saada ammatti-ihmisiltäkään ammattilaatua. Jos joskus rakennutan taloa, niin laitan kopin seinälle metri kertaa metri Stalinin kuvan jonka alla on teksti "Luottamus hyvä, kontrolli paras". Ja palkkaan vastaavasta mestarista vastaavan ylimestarin joka ei tee muuta kuin tarkastaa tarkastuksia. Jonka jälkeen tietenkin kaikki hommat kusee, kun tekijät kokevat että heihin "ei luoteta ja koko ajan kytätään"...

  VastaaPoista
 10. Hyvä tuoda virheet esiin. Tiedän kaksi tuollaista rakennuskohdetta, valitettavasti hyvä idea toteutettu huonosti. Molemmissa oli seinät jopa 7cm vinot. Pitäisi tukea valun ajaksi paremmin.

  Nyt kun pakolliset vastaavat, ei enää "tarvi" itse huolehtia, siksi sutta tulee.

  VastaaPoista
 11. Kaikki valheet tulevat lopulta esiin ja eri osapuolten tekemiset ja tekemättä jättämiset tulevat esiin. Pete, tiedäthän että silloin myös teidän tekemiset tulevat julki?

  ps. moderoinnilta et enää pelasta tilannetta

  VastaaPoista
 12. Olen samaa mieltä. Olenkin hämmästynyt, miksi Zekatan ja Arwo-kivitalojen edustajat keskittyivät Helsingin Sanomissa valehtelemaan, kun heille tarjottiin mahdollisuus kertoa totuus.

  Villa Painajaisesta on turha alkaa tekemään mitään elämää suurempaa mysteeriä, jossa "totuus" onkin aivan toista, kuin tarinan alussa annetaan ymmärtää. Blogissa ja Hesarissa olleet kuvat puhukoon puolestaan. Näissä kuvissa nähtyjen raudoitusvirheiden ja epäonnistuneen betonoinnin takia Villa Painajainen on laitettu toimenpidekieltoon - ei minkään muun. Kierot seinät, raot harkoissa ja ym. rakennusvirheet ovat vain lisämauste meidän sopassa.

  Jos Zekata ja Arwo-kivitalot olisivat oikeasti myöntäneet epäonnistuneen urakan ja keskittyneet virheiden oikaisemiseen, niin Villa Painajaista ei olisi koskaan nähty julkisuudessa. Kuten blogin ensimmäisessä kirjoituksessa mainitsimme, niin pitäisimme itseämme rikollisina, jos emme edes yrittäisi varoittaa muita astumasta samaan kuoppaan.

  VastaaPoista
 13. - Pete

  Olette tehneet täysin oikein tuomalla nämä asiat julkisuuteen.

  Monella, jolla on homma käynnissä, ei yksinkertaisesti riitä aika / raha lähteä riitelemään näiden kanssa. Ongelmana on se, että rakentaminen vie itsessään aikaa ja rahaa melkoisesti kuin myös se, että voittajia ovat usein juristit, kaikenlisäksi oman ajan joutuu myymään näissä asioissa ilmaiseksi.

  Itse koen, ettei juuri ole foorumia, joka jakaisi Suomessa oikeutta. Omalla kohdallani esim ko projektinjohtofirman suunnittelijat olivat mitä ilmeisemmin tietoisesti suunnitelleet asioita väärin/puutteellisesti. Huono suunnittelu kun ei vielä ole törkeää huolimattomuutta.

  On perustellusti oletettavaa, että näille seikoille nämä firmat ovat toimintansa osin perustaneet.

  On mennyt liian pitkään, että kukaan olisi painanut jarrua, kunnolla.

  Toivon, että oikeus toteutuisi ja nämä firmat työntekijöineen saisivat ansioidensa mukaan. Mielestäni välinpitämätön toiminta ja piittaamattomuus ovat sinänsä törkeää huolimattomuutta - siis laajemmin moraalittomuutta.

  Kyllähän näissä asioissa ihmisyydestäkin on kysymys, on mielestäni täysin väärin inhimillisestikin ottaen, että perheitä suistetaan taloudelliseen ahdinkoon "asiantuntijoiden" toimesta.

  Kysymys kuuluu, mihin on maasta kadonnut terve isänmaallinen henki ja moraali ?

  Sitä vaan ei enää taida olla.

  VastaaPoista
 14. Seuraava lainaus on firman omilta sivuilta, osoittaa vaan samaa asennetta mikä heille oli Hesarin jutussa. Eli yrittävät vain vähätellä asiaa ja esiintyvät siten kuin ei olisi muita ratkaisemattomia reklamaatioita.


  " Juttu hesarissa 1.6.2011

  1.6.2011 oli juttu hesarissa, joka koski meitäkin.


  2500 onnistuneen hankkeen joukkoon on päässyt tämmöinen murheellinen hanke.

  Lehdessä on asiaa käsitelty todella yksipuolisesti.  Lisätietoja

  Janne Tanskanen ...

  Zekata Oy, toimitusjohtaja "

  Lainaus (linkki http://www.zekata.fi/juttu_hesarissa/ ) ko Zekatan sivulta.

  Jos firma olisi avoin, laittaisi se nettisivuilleen viestin: että haluamme ratkaista asiakkaidemme kanssa ne reklamaatiot, jotka olemme laiminlyönneet.

  Sama välinpitämätön ja vähättelevä meininki siis jatkuu, edelleen reklamaatiot työnnetään firmassa mappi Öö:hön.

  VastaaPoista
 15. Voiko rakennusalalla tuhota rakennuttaja perheen omaisuuden joutumatta vastuuseen? Tässä tarvitaan varmaan semmoinen ennakko tapaus, että virheiden tekijät saatetaan ihan toden teolla vastaamaan tekosistaan ja alan ilmiöistä nousee laaja yhteis kunnallinen keskustelu. Joku tuolla aiemmin kysyikin jo mihin on kadonnut terve isänmaallinen henki ja moraali. Mietityttääkin onko rakentajista tullut nakertajia...ja kenestä on viheltämään peli poikki.

  VastaaPoista
 16. Kyllähän näitä samanlaisia tarinoita suomeen riittää. Pitkään ovat saaneet isot ja pienemmät rakennusalalla toimivat yritykset mellastaa miten sattuu. Yksittäisen rakentajan kohtalo on heikko, kun pitää yrittää oikeuksistaan pitää huolta. Hienoa että jaksatte! Ja vielä hienompaa kun jaksatte jakaa sen meidän kanssa! Onnea tuleviin koitoksiin..

  VastaaPoista
 17. ei nyt sentään joka yritykseen yleistetä. Ja muistetaan että myös asikaiden vaatimukset ovat välillä mahdottomia. en itse yrittäjänä ymmärrä miksi asiaa ei ole oikeuteen jo viety. onko mahdollisesti myös toisella osapuolella jotain kaapissa pidettävää. sinänsä vaikuttaa kuitenkin selvältä tapaukselta. Myös nuo vahingonkorvaukset on aina määritelty. toimitetun tavaran ylimenevä arvo on sitten oikeuden asia määrittää. itse sähkösuunnittelijana olen törmännyt tapauksiin joissa tiedustelen millainen kohde on. kun trajous on hyväksytty ei kohde olekkaan sellainen jonka asiakas on kuvannut. toinen ongelma on luvat. ei sähkösuunnittelija voi urakoitsijasta vastata. muutokset jotka suunnittelun jälkeen tehdään automaattisesti voivat vastuun poistaa jos ei kysytä. esim itse törmäsin tapaukseen jossa oli halvempi keskus valittu ja sinne tehty antennirasialle paikka sekä siitä johdotettu kuuleman asiakkaan hyväksymänä. tämä on kuitenkin täysin lainvastaista ja sen jälkeen kun suunnittelijalta ei edes kysytä asiasta miten silloin vastaisin. kyseiseen tapaukseen en ota mitään kantaa ja ainoa neuvo jonka osaan antaa on hinta. mitä halvempi sitä heikompi toteutus. Tuolla kauppakirjassa olevalla hinnalla ei yksinkertaisesti tehdä urakkaa jos ei itse pystytä. lisäksi täytyy muistaa rakentajan vastuu. mikäli tarjous poikkeaa huomattavasti alaspäin muista vastaavista on oletettavaa että jotain puuttuu ja osa vastuusta siirtyy tilaajalle. Näistä on oikeustapauksia ties kuinka paljon. Julkisella sektorilla nimenomaan se on ongelma. kuka laskee eniten pieleen saa urakan kun hinta on merkittävin tekijä. Tai urakoitsija alkaa vaihtamaan tavaraa halvempaan sen kummemmin kysymättä asiasta.

  VastaaPoista
 18. Hyvä että tästä tuli julkista! Tsemppiä ja jaksamista teille :)!

  T. "Rakennushelvetti"

  VastaaPoista
 19. Syvät osanottoni teille. Toivottavasti saatte oikeutta!

  VastaaPoista
 20. Kiitos teille, että olette tuoneet tapauksenne avoimesti päivän valoon. Autatte monta perhettä välttämään saman tilanteen. Tiedän jo useamman rakennuttajan, joka on kertomuksenne luettuaan saanut paljon "kullan arvoisia" ajatuksia oman hankkeensa toteuttamiseen liittyen. On pelottavaa ajatella, että rakennus virheet jäisivät piiloon ja tulisivat ilmi vasta myöhemmin esimerkiksi talon myymisen jälkeen...
  Voimia teille tässä rankassa asiassa!!!

  VastaaPoista
 21. Meillä on muuten Zekatalta täsmälleen sama hinta ja oma ammattini ei mitenkään liity rakennusalaan... t. Auvo L

  VastaaPoista

Sana on vapaa. Toivon kuitenkin, että pysytään asiassa.